Assalamualaikum :)

Saya banyak tulis pasal gadis tomboy dan lelaki lembut bukan nak suruh org tiru yg buruknya, tp tiru la yg baiknya. Xsemua benda nampak dgn mata kasar, guna mata hati dan jgn ambil ssuatu keputusan dan tindakan ikut hati, tp bfikir seiring dengan ilmu dan akal.

Please jgn tpengaruh dgn benda yg xsepatutnya ye, rasanya kalau pandai mbaca, mesti pandai menilai mana baik mana buruk, kan.. muahx syg sume !

*Jom add friend kat FB, Arisa Eriza :) hee, tqsm *

Rabu, 29 Ogos 2012

Cara hilangkan Ulcer mulUt

Salam semua..

selepas bberapa hari raya, aku start ada ulcer dlm mulut. biasa la travel jjauh ni xblh minum air bbyk karang asyik nk g toilet. jdnya sampai arini still ada lg ulcer or serawan or mata ikan dlm mulut aku. jd nya 2 hari lepas aku da xblh blah, aku pun cari2 la googling dlm tenet. ada byk cara2 nya antara yg aku ingat

1. garam - yes ini plg power rangers sbb ko bubuh pun klo ko xjadi monyet planet marikh tu mksdnya ko xnormal la. dan aku normal bl aku letak je kat ulcer tu otomatik aku tdiam xpun duduk mcm patung templar kata org. mnurut laporan lain, ko akn tloncat2 mcm beruk planet pluto. agak bkesan sbb garam mmg tbukti sbg penghapus bkteria. & ulcer ni lebih pd bakteria la jdnya kalo ko bubuh tu ko letak je bbyk sbg mbunuh bkteria. duhh kalo ko tahan la. tp jd la anak yg berani skit, takat letak garam tu xmati sakit jntg nye laaa aku brani jamin, klo x da lama aku takde kat dunia ni haha

2.  asam keping. yess lg. aku mmg ggih utk melawan ulcer, so smlm aku letak asam ni. pergh reaksi aku sm mcm di atas. & yg bestnya asam keping ni besar, so sampai la pd tempat yg garam xsampai. kat bawah lidah aku letak garam pn xtrasa tu psl la aku rs asam keping ni plg best siap ada perisa lg. so kalo agak2 ko pnya ulcer tu xtsampai dek garam, ko try la asam keping keh

3. ais ketul - ini bdasarkan laporan google

4. bonjela or oral aid - 2 2 aku penah try, & aku suka oral aid lebih lg dpd bnjela. sbbnya oral aid xbrp sakit bbndg bnjela & yg pntg muraaa haha yela bnjela tu kan besar, bukannya ttiap ari nk pakai, krg nak pakai ttgk da expired rugi je duhh. oral aid sila cari di farmasi ;)


5. makan vit c or vit yg seangktan dgnnya - mcm vit b-complex - aku minum air sayura2an gitu la sbb kmgknn jgk sbb xckup vit dlm diri so tambahkan la ye

6. minum air bbyk - air masak or mineral sbb badan ko panas tu la jd ulcer

7. mandi pun blh la kurgkan jugak insyaallah - kalo ko malas mandi tu ada lah salah satu puncanya ulcer menyinggah dan menyakitkan ko

8. letak marjerin - yg ni aku xpenah try lg

- kalau ko ada sakit ulcer ni aku doakan ko cepat2 smbuh sbbnya mmg seksa nak bcakap nk senyum apatah lg nak makan hehe aku merana gila nak makan kueh raya, nasib bek nasik blh makan lg. pe pun alhamdllah ulcer aku da makin kecut. highly recommended ialah 1 & 2 & 4 sbb aku da penah try. tp kalau ko anak manja or xtahan sakit 1 & 2 tu xpayah la. pe pun ko kena la tabah utk sihat he he. well, itu aje slmt mcuba & slmat sihat ! :)

15 ulasan:

Hasni Zurainie berkata...

Paling simple dn cpt. Letak marjerin. X sakit langsung. Letak madu pun cepat. Tp sedikit pedih. Ltk sblm tido. Esok mmg bahagian mata akan smooth. X la tersiksa lg. Sy mmg guna 2 cara ni jer dr dulu. Selalu kena terutama bila travel sbb kurang minum air.
Rebus air barli. Simpan dlm peti ais. Dan minum sbyk mungkin. Boleh campur halwa kundur dan white fungus. Plus minum air cap badak. He3. . Sekian laporan dr mangsa ulser tegar.

Tanpa Nama berkata...

..makseh byk2 yea!!..dr pghidap ulser brsiri..

arisa eriza berkata...

hehe tanx utk laporan ;) yes kena byk minum air yg bg sejuk bdan, air badak pun ok hehe moge cepat sembuh semua ^^

Tanpa Nama berkata...

ak pn suka pakai oral aid kalau kena ulser coz bila pakai rasa kebas..masa 2 nk makan apa pn x kisah..

arisa eriza berkata...

oral aid plg best ;) thumbs up!

Tanpa Nama berkata...

tenx for your info. skarang ni ulser xbaik2 lagi.. da dkat 2 minggu.. sbelum ni pernah kena.. tp kali ni pling terok... sakit gila!!!! biasenye sye ltak bonjela n kumur ngan Air garam jer.x terfikir pon nk ltak garam terus kat ulser tu...

Tanpa Nama berkata...

pakai ulce heatla

Tanpa Nama berkata...

pakai ulce heat je. ia pedih sikit dan berangin

Tanpa Nama berkata...

Sya skrg tengah try asam keping

Tanpa Nama berkata...

saya kena ulcer mulut. teruk juga. bnyak tempat..kat bibir. kat dlm mulut n kat bibir kiri kanan. nak makan apa pun x boleh. minum air pun pedih. mulut rasa terbakar.
saya try petua2.. subhanallah dia punya sakit n pedih Allah aje yg tau bila garam ditonyohkan kt ulcer tu. meleleh2 air mata. tp still x baik.
pastu beli kt farmasi ORAL AID 1 botol abis.. tp mcm x bksan jugak. dah lah masa sapu kt ulcer tu.. meraung2 sy mnahan pedih. seb baik duk sorang so x lah heran nk jerit ke apa...
tp slps 2 hari still x baik... saya beli pulak "MEDIJEL" kat farmasi. bntuk tube cam bonjela juga tp dia color putih. alhamdulillah sgt serasi dgn sy. kejab aje letak kat tmat ulcer tu.. pastu bawak tido.. bgn2 je.. rasa pedih dah hilang...mulut x lg rasa tbakar.
sapu sekali lg. alhamdulillah ptg.. dah hilang ulcer. dah boleh mkn mcm biasa.

Tanpa Nama berkata...

Guna garam bagi saya paling bagus!sebab garam tidak mengandungi bahan kimia dan yang paling penting mudaj untuk mendapatkannya:Dsenang,bagus&berkesan!!!
Saya selalu ken rasanya hampir 2bulan sekali.setiap kali kena mesti lebiha dari 2 huhuhu ;(sakit oooo rasa mcm entahla.tapi kalau letak garam cuba perhatikan.bila dah letak nanti ulser berdarah:otapi jangan makan pula garam tu nanti kalau asyikr rasa jer bilalah nak baik:/

Tanpa Nama berkata...

Guna garam bagi saya paling bagus!sebab garam tidak mengandungi bahan kimia dan yang paling penting mudaj untuk mendapatkannya:Dsenang,bagus&berkesan!!!
Saya selalu ken rasanya hampir 2bulan sekali.setiap kali kena mesti lebiha dari 2 huhuhu ;(sakit oooo rasa mcm entahla.tapi kalau letak garam cuba perhatikan.bila dah letak nanti ulser berdarah:otapi jangan makan pula garam tu nanti kalau asyikr rasa jer bilalah nak baik:/

Tanpa Nama berkata...

yg garam tu penah la buat mmg pedih..first buat JD monyet tp dah biased buat OK je....asam keping tu lom try lg..ni nk try la ni...minggu lps dah OK minggu ni kne blik..hmmm...

Tanpa Nama berkata...

boleh juga gne in buat gigi

hasriq aiman berkata...

Assalam. Ubat apa ye yg paling mujarab utk sembuh ulser. Minta tolong abang2 kakak2 dan adik2 bagu cadangan