Assalamualaikum :)

Saya banyak tulis pasal gadis tomboy dan lelaki lembut bukan nak suruh org tiru yg buruknya, tp tiru la yg baiknya. Xsemua benda nampak dgn mata kasar, guna mata hati dan jgn ambil ssuatu keputusan dan tindakan ikut hati, tp bfikir seiring dengan ilmu dan akal.

Please jgn tpengaruh dgn benda yg xsepatutnya ye, rasanya kalau pandai mbaca, mesti pandai menilai mana baik mana buruk, kan.. muahx syg sume !

*Jom add friend kat FB, Arisa Eriza :) hee, tqsm *

Sabtu, 9 Mei 2009

bini aku tomboy ke? 10

' Kerana Sofi akan menjadi manager bagi Rill's Collections yang akan dirasmikan pada bulan depan! Come, dear! Here beside me!' Papa Zack tersenyum macho di atas pentas sambil matanya mengarah kepada Zack.

Hadirin semua bertepuk tangan. Spot light menyuluh ke arah Zack yang dah aware awal-awal. Mulutnya dah tak comot macam dalam mimpi tadi. Alhamdulillah! Tak bertunang! Mama ni saja je nak buat aku suspense tahap awan! Rupanya nak aku jadi manager je pun. Manager??!

' Selamat malam kepada semua. Thanks to mama, papa sebab nak jugak bagi kerja pada anakmu yang comel ini..' Zack berkata selamba di atas pentas. Depan orang ramai pun sempat nak mengarut lagi. Semua hadirin tersenyum.

' Saya langsung tak tahu menahu tentang.. Apa dia namanya, papa?'

' Rill's Collections.' Papanya tenang menyebut di sebelahnya.

' Haa, Rill's Collections tu, hari ni baru terdengar nama tu, dan apa pun, I'll try my best to do my best! Em, that's all. Nak baca kertas pun kertas takde, so tak boleh nak bebel panjang-panjang. Pada semua, selamat menjamu selera! Terima kasih.' Tu jela yang dia tau, makan. Kemudian, dia pun menapak perlahan turun ke tempat duduknya tadi. Mama sengih-sengih nampak gigi.

' Kenapa mama senyum-senyum?'

' Takde apa-apa. Anak mama cute sangat malam ni.'

' Yela tu, ma. Zack nak makan lagi. Nak tapau bawak naik atas, mama nak sekali tak?'

' Zack, tak payah la tapau-tapau. Nanti dekat rumah banyak makanan lagi.'

' Rumah? Zack tak nak ikut balik Perak lagi. Nak duduk sini, tak kira ma, tak kira jugak!' Zack menghentak-hentak kuat kakinya sambil membuat muka tenuk hidung panjang.

' Bukan, rumah kita dekat sini la, sayang.'

' Eh? Tahun bila kita ada rumah dekat sini, mama? Kenapa Zack tak tau pun?'

' Ada je. Papa beli tahun lepas.'

' Yeke, mama? Yea, yea! Tak payah balik Perak!'

' Zack! Jom kejap. Awek aku merajuk la..' Azim tiba-tiba mencuit bahu Zack dari belakang. Zack yang sedang happy-happy itu pun berpaling.

' La, apa kes pulak nya dengan si awek kau tu? Ada pulak kena mengena dengan aku?'

' Auntie sihat?'

' Alhamdulillah, sihat. Lama tak datang rumah, Azim?'

' InsyaAllah. Ada chance balik Perak, saya lawat rumah auntie.'

' Woi, cepat la. Apesal nya kau suruh aku dok tercongok kat sini? Aku tak habis nak isi perut aku lagi la, mangkuk! Jangan la buang masa aku! Masa makan itu emas!' Zack bising selepas dilihat Azim sedap dok sibok beramah mesra dengan mamanya pulak, membiarkan dia berdiri tercongok-congok di situ.

' Yela, yela. Kejap la. Auntie, saya ada hal sikit nak cakap dengan Zack. Nanti ada masa insyaAllah saya datang rumah auntie.'

' Okay, Azim.' Azim senyum sikit dan berlalu dengan Zack di belakangnya.

' Mana awek kau tu? Apa dah jadi dengan dia?'

' Mana aku tau. Tiba-tiba nak merajuk dengan aku. Kata aku bercinta dengan kau!'

' Wahahaha! Aku yang comel ni bercinta dengan kau yang macam kumbang terkena sopak ni?? Adei la. Awek kau ni pun satu hal. Takkan la taste aku teruk sangat kot, huhu. Tak tahan, tak tahan..' Zack gelak kuat sambil kepalanya tergeleng-geleng.

' Woi! Kau jangan nak mengutuk aku pulak. Baik kau tolong aku sekarang. Kau la punya pasal tadi, aku pulak yang kena tanggung!'

' Yela, aku tolong la ni. Mana dia? Kenapa dia tak bersilau macam kau, Zim?'

' Tadi ada je dekat sini. Siapa yang nak culik dia pulak?' Zack dan Azim tercari-cari di manakah Amy berada.

‘ Hah! Aku dah nampak! Tu dia, dia dengan laki baru la, mangkuk! Cuba kau tengok, amboi mesra-mesraan macam tahun lepas kenalnya!’ Zack menunjuk ke arah Amy yang sedang galak bersembang dengan seorang lelaki. Mereka berdua terjenguk-jenguk dari belakang tiang besar di situ. Lagak macam pencuri tak bertopeng pun ada!

‘ Mak ai! Habis lah kawan aku ni. Awek sudah dikebas oleh pak misai tua huahua!’ Zack berkata sambil tangannya menepuk-nepuk bahu Azim.

‘ Wei! Kau la punya pasal ni! Tengok, tak pasal-pasal dia jumpa dengan laki mana entah!’

‘ Eh, kau jangan nak salahkan aku la, Zim! Kalau kau tak pandai jaga dia, salah kau lah, apa kena mengena dengan aku ni pulak?’

‘ Kau yang buat dia merajuk dengan aku tadi!’

‘ Yela, mangkuk! Salah aku! Jom ikut aku! Tengok, ‘jejaka’ macho memujuk macam mana.’ Tak ingat diri sendiri pakai dress. Boleh nak perasan jadi jejaka lagi. Selepas me’merasan’kan dirinya, Zack menapak ke arah Amy. Si Azim di sebelahnya tertunduk-tunduk macam baru lepas curi anak ayam! Tadi dah berperang mulut sakan dengan Amy, sampailah terpaksa mencari si Zack pulak.

‘ Excuse me, please. Just for a second, mister.’

‘ It’s okay. Take your time.’ Lelaki yang galak bersembang dengan Amy tadi tersenyum ramah selepas Zack meminta untuk bercakap dengan Amy sekejap.

‘ Amy, right?’ Zack berbisik perlahan sambil menyalami Amy. Mukanya dirapatkan ke arah Amy. Eh, mangkuk ni! Aku suruh dia pujuk, bukan suruh mengorat awek aku! Azim menyumpah dalam hati.

‘ Amy. Ingat saya lagi? Zack?’

‘ Emm?’ Amy berkerut memandang Zack. Rasanya dia yang tarik tangan pakwe aku tadi!

‘ Ala, budak tomboy dekat kedai makan hari tu la, Amy!’ Azim menyampuk tiba-tiba. Amy menjeling tajam. Sibok je! Dah la main kayu lapan dengan aku!

‘ That’s right! Remember? Tadi tu saya ada hal sikit nak kena cakap dengan dia. Tapi tak bermaksud saya ni bercinta dengan dia, honey.’ Mak ai. Siap panggil awek aku honey lagi! Ini dah lebih! Azim panas.

‘ Okay, I percaya. Tapi, you memang cute la.’ Amy mencubit lembut pipi Zack. Amboi! Dua dua dah menggatal! Tak boleh jadi ni!

‘ Is it? Hehe thanks. So, best tak datang sini? Azim albino selalu bawak Amy datang majlis macam ni, ye?’

‘ Ehem, ehem, ehem!’ Azim berdehem kuat sampai nak terkeluar anak tekak.

‘ Huish! Giler banyak kahak kau, Zim??’ Zack memerli Azim. Mesti jeles ni aku usik awek dia huhu. Tapi aku tak berniat pun nak mengorat, biasa la ni, mulut kena manis, impression muka and body languange kena semangat, baru orang suka and rasa dihargai huhu. Yeke? Entah, nenek aku yang cakap hehe.

‘ Dah ye, Amy. Jangan gaduh lagi dengan budak ni. Kitorang takde pape pun. Just kawan je. Lagipun, better saya mengorat Amy, daripada mengorat Azim sepupu si cekadak kering ni.’ Muka Azim merah. Amy cuma senyum kucing malu. Pulak.

‘ Woo sedap betul kau cakap, Zack? Amy’s mine, okay?’ Kata Azim sambil memeluk bahu Amy dan membuat muka sombong, macho la tu kononnya.

‘ Okay, got it. Aku blah dulu, Zim. Pepandai la kau. Aku dah demo tadi huhu. Okay, Amy! Jumpa lagi!’ Zack senyum kambing tak mandi lepas tu mem’babai’ ke arah mereka berdua.

‘ Thank you bebanyak untuk kau!’ Hish, budak ni! Bukan nak tolong baiki, makin merosak ada! Azim bising di dalam hati.

‘ Makin cute la dia, baby! Sukanya tengok!’

‘ Ehem! Dah habis merajuk? Tadi tu siapa?’ Tak habis-habis nak memuji si Zack tu! Kalau lelaki takpe lagi, masalahnya si Zack tu perempuan! Aku yang dah cukup hensem ni, tak nak pulak dipujinya!

‘ Siapa apa? Oh, yang tadi tu? Entah, tak tau. Cutie sembang je dengan dia tadi. Tak kenal pun.’

Zack menapak ke arah mamanya yang tiba-tiba menggamit-gamit ke arahnya. Sempat dia mengambil 2 biji bebola lalu disumbat ke dalam mulutnya, penuh. Pipinya membulat macam pakcik sumo Jepun. Em, bestnya kalau tiap hari makan sedap macam ni huhu.

‘ Em, kenapa mama?’

‘ Jom. Papa dah nak balik katanya.’

‘ Kenapa mama tak beritahu awal-awal kata kita ada rumah dekat sini? Tak payah Zack susah-susah..’

‘ Tula, mama dah kata hari tu, tunggu datang KL dengan mama, tapi Zack degil, hah, padanlah dengan muka.’

‘ Ala, mama ni. Suka berleter.’

‘ Jom! Dah lewat ni.’ Selepas papa mengucapkan terima kasih kepada para tetamu, dia pun menuju ke arah 2 beranak yang sedang sibok menyembang entah apa kebenda nya itu. Yang sorang makan banyak. Yang sorang lagi, yang tua sikit tu, makan pun tak nak. Alih-alih nak makan tumbuh-tumbuhan je, diet lah kononnya. Herbalife, pagi petang, siang malam. Produk Herbalife je dah penuh satu kabinet dapur dekat rumah! Nasib makin cantik jugak hehe.

Mereka naik mengemas beg dan Zack menukar bajunya kembali. Lelah aku nak pakai baju nampak 2 bukit ni!

Di dalam kereta..

‘ Papa and mama balik Perak malam ni. Sebabnya Mak Timah nak ikut balik sekali. Kata adiknya sakit dekat kampung.’ Suara papa tinggi berkata-kata bagi melawan kebingitan bunyi radio.

‘ Mak Timah? Yang jaga Zack masa dengan arwah nenek dulu tu??’ Wuish! Seram, seram tahap gaban! Kenapa? Sebabnya dia kalau dengan arwah nenek, menjadilah dia seperti pasangan Bawang Merah dengan mamanya di dalam Sinetron Indonesia itu. Tapi, tak lah sekejam itu aku rasa huhu.

Dahulu kalanya, nenek aku yang asalnya duduk di KL pindah ke Perak, sebabnya nak duduk dengan cucu, main-main dengan cucunya yang seorang ini iaitu aku la hehe. Tapi nya, memang ‘main-main’ gila dia dengan aku huhu. Nenek aku ni memang lah moden orangnya. Tapi ada satu benda yang tak moden iaitu KUAT MELATAH!

‘ Sofi! Cepat turun! Budak perempuan mana boleh main panjat-panjat pokok! Hish! Budak ni! Aku kata turun, turun lah!’ Neneknya yang bernama dengan nama Katijah itu memekik dari bawah. Cantik kan nama. Tapi aku tak panggil dia Cathy macam selalu kekawan dia panggil. Aku panggil dia Nenek Kati = timbangan kati yang masa zaman-zaman dulu orang guna tu huhu.

‘ Nenek jangan duduk dekat. Nanti Sofi turun lah, nek! Baik nenek pergi main jauh-jauh, nanti kalau buah kelapa ni jatuh atas kepala nenek, arwah nenek nanti!’

‘ Hish, budak ni! Tak sah kalau tak nak kena sekeh dengan aku! Turun sekarang aku kata!’

‘ Kenapa ni, cik puan Cathy?’ Datang dah askar sepasukan yakni askar bersuara kuat kalah petir!

‘ Ni ha, budak ni. Saya suruh turun tapi tak nak jugak turun-turunnya!’ Nenek bersuara bengang kepada Mak Timah a.k.a. ‘musuh’ semulajadi aku huhu. Bukan musuh apa pun, sebabnya aku menggelar dia sebegitu kerana dia suka bersepakat dengan nenek dalam ‘menggulingkan’ aku bila aku nak buat projek budak nakal sikit huhu.

‘ Nenek! Lari cepat! Buah!’

‘ Allahuakbar!' Buah kelapa tua tiba-tiba gugur dan menimpa kepala Mak Timah, maka pengsan lah orang tua itu.

' Nenek!' Zack menjerit kuat.

GEDEBUK!

' Subhanallah jatuh anak patah pinggang nenek tua!' Nenek Zack melatah panjang sebelum pengsan bersama rakan seperjuangannya tadi.

' Sofi, buat apa kamu pergi terjun atas nenek?? Tengok dah jadi apa dekat nenek ni? Mak.. Mak.' Mama Zack cuba mengejutkan maknya yang sudah pengsan selepas ditimpa buah kelapa sebesar gajah a.k.a. cucunya sendiri.

' Mana Sofi tahu. Sofi dah beritahu awal-awal dekat nenek Timbang Kati jangan duduk dekat-dekat..'

' Berapa kali mama beritahu jangan panggil nenek Timbang Kati? Hish, budak ni! Geram betul aku!' Telinga kanan Zack dipulas sekuat hati sampai puas. Geram tahap singa betina dah dia dengan kerenah si Zack itu.

' Aduh, sakit mama! Sofi nak selamatkan buah daripada jatuh, sebab tu Sofi jadi Superman, mama. Mana tahu, tertimpa nenek 5 Kati.'

' Apa? Nenek 5 kati??'

' Mama kata jangan panggil nenek Timbang Kati..?'

' Budak ni!' Mama mengejar Zack satu round sampai penat, akhirnya terduduk kembali di sisi nenek anaknya itu dan Mak Timah yang benjol di kepala. Mak Timah pun masih tidak sedarkan diri. Selepas beberapa jam kemudian, barulah kedua-duanya pun sedar. Itu masa umur Zack 10 tahun. Lain pulak masa 5 tahun kemudiannya..

' Selamat Hari Raya nek. Mintak maaf zahir dan batin, ampunkanlah cucumu yang comel ini. Tambahkanlah duit rayanya seiring pertambahan usianya, ya nek?'

' Banyaklah duit raya kamu. Solat sunat pun tak pergi. Mana tudung dengan baju kurung? Mana ada budak perempuan pakai baju Melayu??' Kena sekeh sekali.

' Ala, nek ni. Relax la, perempuan zaman moden memang macam ni gayanya. Trendy stylo.'

' Hish, Mas! Tengok anak kamu ni! Tak reti budaya Timur langsung!'

' Cucu nenek jugak! Muahh! Babai nenek! Nak pergi beraya ni!' Zack mencium pipi neneknya dan terus berlari keluar. Malamnya..

' Woi! Jom! Aku nak balas dendam dekat Mak Timah! Korang temankan aku, jom!'

' Set!'

' Kau serang sana, aku serang sini!' Zack dengan beberapa kawan-kawan lelakinya termasuk Azim mula mengelilingi rumah Zack.

' Ready, go! Lari!' 2 biji mercun bola dicucuh dan dilempar ke sisi rumah Zack.

KABOOM!

' Subhanallah, mak pocot aku terbang nyawa separuh!' Dari luar kedengaran jelas suara nenek melatah lagi dengan suara Mak Timah yang mengucap panjang.

' Woi! Lari, beb!' Zack yang sedang ketawa menekan perut di halaman rumah mengarah rakan-rakannya melarikan diri apabila Mak Timah membuka pintu dengan parang kontot di tangan.

' Zack! Berangan apa tu? Kita dah sampai ni. Jom turun.'

' Ye, ma.'

' Ohh, cucu Mak Timah! Dah lama tak nampak! Makin comel!' Mak Timah meluru ke arah Zack dan memeluk kemas badan Zack penuh keibuan. Walaupun Zack banyak 'mengusiknya' dulu, namun dia tidak pernah berdendam, tetap menyayangi Zack. Jauh di lubuk hati, Zack pun begitu. Dia tetap sayang Mak Timah yang menjaganya sejak dia kecik lagi.

' Mak Timah Berat sihat?' Zack senyum luas.

' Hish, budak ni! Tak habis-habis! Mak Timah sihat je, Sofi.'

' Oppss, kejap Mak Timah! Saya bukan Sofi lagi sekarang. Tapi Zack 'Macho' huhu. Ingat tau, Mak Timah!'

' Ye lah, sayang. Jom masuk dulu. Mas dengan Mat nak minum?'

' Takpelah, Mak Timah. Tak payah susah-susah. Barang-barang semua dah siap kemas?' Mama Zack bermesra. Dia dengan suaminya tak kisah kalau Mak Timah tak memanggil mereka dengan panggilan Puan atau Tuan, sebabnya mereka pun dah anggap Mak Timah seperti keluarga mereka.

' Eh? Siapa budak muka macam anak kucing ni??' Zack menjerit kuat. Pertama kali dalam sejarah hidup aku yang memang comel ini, aku terjumpa seseorang yang mencabar tahap kecomelan aku! Tak boleh jadi ni! Just wait and see, Miss Kitten!

6 ulasan:

Miss Kira berkata...

heheeh..lwk siot..
cpt smbg..
bila la zack ni nak kawen..

keSENGALan teserlah.. berkata...

ekekee..
lawa tol...
bley lak si amy ngn zack nieh men cmtuh..
isk2...
tol2..ble la si zack nk kawen..
smbung2..

dontbelong2u berkata...

lawak btul, ada ke muka cam anak kucing heheh, sapa la agaknya mangsa zack seterusnya , tak sabo nie, cite nie mmg best ler, jenuh juga nak tgu n3 baru nak kluar .. chaiyok lagi hehe

eija berkata...

haha..btol3 xsabar nk tgk zack kawen!

misz nana berkata...

sape lagi la budak muka cam anak kucing tu?
Zack, Zack..

ameerah berkata...

wei lawak sungguh la cite ni. dok gelak sampai sakit perut. lain dr yg lain. x la heavy sgt.