Assalamualaikum :)

Saya banyak tulis pasal gadis tomboy dan lelaki lembut bukan nak suruh org tiru yg buruknya, tp tiru la yg baiknya. Xsemua benda nampak dgn mata kasar, guna mata hati dan jgn ambil ssuatu keputusan dan tindakan ikut hati, tp bfikir seiring dengan ilmu dan akal.

Please jgn tpengaruh dgn benda yg xsepatutnya ye, rasanya kalau pandai mbaca, mesti pandai menilai mana baik mana buruk, kan.. muahx syg sume !

*Jom add friend kat FB, Arisa Eriza :) hee, tqsm *

Khamis, 26 November 2009

Aku lagi.. Novel xsiap..

SALAM..

Pekaba semua hehe. truly sorry bcoz memang dah lama gila siot tak update blog. mklumla, aku ni bukan la seorang budak yg pandai mengagihkan masa dgn sempurna huhu.

aku baru habis final exam. memang pusing la kepala menjawab sebab aku memang study last minute! haiya. ini sem wa tarra taw la mau cakap macam mana lagi. aku pon xtau la kenapa la aku pegi jadi mengong sangat sem nih! ada soalan senang yang aku blh jawab aku pegi take risk pilih soalan yang susah. dah tengah2 jalan baru menyesal knp xpilih soalan lain.. masa tu nak menyesal pon dah xsmpat sbb time is running. so buat masa sekarang, aku cuma boleh doa n tawakal jela.

pasal novel plak, aku mmg seday giler2! aku takde idea! otak kering bagai! wat ayat pon haram aku rasa best! uwaaa anybody can help me out there? aku kalau blh dah xnak simpan llma dah novel ni. bcoz mkin lm aku simpan makin berat pale otak aku. tambah lg sem depan aku nak kena buat paper projek, xde ms da aku nak mjengok novel. aku tak tau knp n mengapa mood menulis tak datang meresap ke jiwa aku macam dolu2. mgkin jugak dl2 aku ada p'komen2 yg selalu setia menaburkan semangat utk aku tp skrg dah xde, buat aku jd xtntu arah gak a huhu.

Series aku cakap, AKU NAK WAT ANNOUNCEMENT, AKU TAKDE IDEA!! Uwaa!! Admin Kaki Novel pun da asyik tanya aku, kesian kat akk Jeslina, asyik tanya je n dapat jwpan yg mengecewakan dr aku, n jawapannya sentiasa lah aku kata ' MAAF KAK, TAK DAPAT SIAP LAGI.' tu jela. tapi ada beberapa sebab aku kena siapkan jugak :

1) ni amanah
2) memang impian aku
3) m'hepikan orang lain; yg mbaca citer ngarut aku
4) and apa eh? aku blurred lagi..:(

Sekarang ni, aku sedang berusha sedaya mgkin spya dapat hasilkan novel yg baik even bukan yg tbaik. ini pcubaan ptama aku. aku kena tabah n siapkan. moga2 aku tak la blurred sampai bila2. if x, mmg la aku rela terjun lombong if tu boleh bg aku idea nak tulis novel. korang boleh la kira berapa puluh helai rambut aku yang dah kerinting and dah bertukar kaler daripada hitam jadi perang2- dah gaya anak omputeh wahahahaa perasan pulak tapi mmg betul, aku nak siapkan nvel ni. doa kan aku dikurniakan otak yg geliga n semngat waja utk siapkan novel ni, tujuannya utk m'hepikan org yg mbaca, tu je, and aku xnak if dah publish, org rs menyesal beli, tu je yg aku takut n mmg aku xnak ia nya terjadi dalam hidup aku!!

tolong na. doa kan aku. sedih betul. sob3.. aku bagi diri aku masa sebulan(bukan diri aku je, padahal da janji dgn KN) utk siapkan lebihkurg 150m.s lagi. tak tgk nak m'edit lg, nak apa lg.. Ya Allah.. memang la serabut if aku pk2. sokongan korang memang sgt2 aku perlukan! memerah otak tulis novel memangla bukan sesuatu yg senang haha. moga aku tabah!

Khamis, 29 Oktober 2009

August's Nights

' Wei, Am! Aku lambat sikit balik malam ni. Kau jangan selak pintu pulak! Tidur bawah jambatan aku karang! Hujan, beb! Aku tak boleh redah la. Lebat gila ni! Okay, cau dulu.' aku menekan butang merah pada handphone dan meletakkannya kembali ke dalam poket. Sekilas mata aku tenung ke arah jam di tangan, 11.23 p.m. Siot, lambat gila dah ni! Dah la assignment berlambak tak siap, ini meeting karut tu la punya pasal! Ada pulak suruh datang malam-malam gini? 24 jam tu, ada 12 jam siang, matahari memancar, kenapa la timing gelap bulan mengambang jugak yang dipilih?? Hairan jugak la aku!

Angin malam menerpa-nerpa ke tubuh membuatkan aku mula seram sejuk. Di hall luas depan fakulti, aku duduk di atas kerusi panjang sambil merenung ke luar. Hujan tak nampak gaya mahu surut, ditambah pula dengan kilat yang memancar, hui, hebat gila aku bersendirian keseorangan kesepian kat sini!

' Hai!' Sapa seorang mamat kiut, yang hadirnya langsung tidak disedari. Tetiba je muncul dengan baju dan seluruh badannya yang basah kuyup. Aku mengangkat muka yang sedari tadi merenung ke arah kasut aku ni aje. Nak membaca pun buku takde, tu jela kerja yang paling mudah dan paling membosankan yang boleh dibuat pun.

' Lebat kan hujan malam ni?' Mamat tadi dengan selamba badak kurusnya melabuhkan punggungnya di sebelah. Bajunya yang basah itu menyentuh sedikit kulit aku, membuatkan aku bertambah sejuk, aku pun menjauhkan sedikit tubuh aku daripada dia.

' A'ah. Agak lebat.' Lambat baru aku menjawab sapaan dia.

' Awak buat apa sorang-sorang kat sini?' Mamat itu bersembang dengan ala mesranya, membuatkan aku mula tak senang duduk. Aku merenung ke arahnya yang sedang memerah-merah hujung kemeja kuning airnya yang basah dengan penuh semangat waja di sebelah. Sedar, lelaki itu mengalihkan pandangannya dan melemparkan senyum comel khas buat aku. Gulp! Apa kes? Hantu pondan mau ngorat aku ke ni? Lelaki normal, supposedly, tak guna 'saya awak' nak cakap dengan lelaki. Dan dia ni, pandangan dan aura dia lain macam sikit la aku rasa. Pelik.

‘ Saya Ray. Nice to meet you!’ Senyum comel masih tak lekang dari bibirnya, diiring pulak dengan tangannya yang menghulur minta disambut, membuatkan aku mula serba salah. Akhirnya aku pun menyambut tangan lelaki tu dengan wajah pucat. Aku tak sedia lagi nak jumpa hantu baru, beb!

‘ Saya nak balik kolej, tapi tersekat dekat sini, hujan lebat. Biasala kan, student, takde duit nak beli kereta.’ Sembang sakan dia ni. Tak nampak ala-ala gaya hantu pun. Yela, hantu mana ada main sembang-sembang, jumpa je terus cekik! Mungkin betul la kot dia ni orang kan? Aku cuba mengambus perasaan yang mula tercetus dalam hati, yang mengatakan lelaki ni bukan manusia.

‘ Ooo.. saya pun sama. Datang meeting persatuan tadi. Diorang yang lain naik kereta, tinggal saya dengan motor kapcai terkulat sorang-sorang kat sini.’ Laju da nsedap pulak guna perkataan saya dengan Ray ni. Haha wondering why?

‘ Oh, biasa tu. Orang kalau nak dapatkan apa yang dia nak, tak fikir perasaan orang lain dah kan, betul tak?’ Ray membalas dengan membawa beribu maksud tersirat. Aku ketawa je, memikirkan Ray cuba nak bergurau. Kami pun bersembang panjang menunggu berhentinya hujan pada malam itu.

**

‘ Wei! Bila masa kau balik? Aku tak sedar pun?’ Aku yang sedap berlingkar di dalam selimut pagi subuh tu terasa ada gegaran yang nyata. Muka Am terpampang di ruang mata. Kemudian, aku terjaga dan memegang kepala. A’ah. Bila masa aku balik dan tidur? Seriously, aku tak ingat langsung! Semalam.. aku sembang dengan Ray sampai tengah malam.. Then..? Apa jadi? Ish! Macammana aku boleh tak ingat ni??

‘ Entah. Aku pun tak tau la macammana. Dah la. Kau pergi solat, aku penat ni, nak tidur.’ Am menggeleng-gelengkan kepalanya. Serupa mamat dadah je si Rul ni, apa kes?

Aku merebahkan kembali badan yang terasa amat penat serupa tak tidur seminggu. Aku mula berfikir-fikir, kemudian berusaha bangun kembali kerana memikirkan waktu Subuh yang tidak berapa panjang itu dengan aku yang masih tidak solat lagi.

**

Pukul 7.45 pagi itu, aku terkocoh-kocoh turun. Lambat gila dah ni! Kelas pukul 8, itu la lepas subuh tidur balik, memangla lambat! Segera aku menuju ke arah tempat biasa motor diparkir, tapi macam mana boleh takde? Mak ai! Takkan Ray curik motor aku kot?? Hampeh betul kalau ye! Yela, semalam aku dengan dia! Kalau bukan dia, siapa lagi? Tapi, tak baik buruk sangka pulak. Tapi aku sesungguhnya sangat hairan ke mana motor aku and macammana aku balik kolej semalam??

Aku segera berlari ke depan kolej untuk menunggu bas. Sedang menunggu, dari kejauhan, mata aku yang ala-ala mengantuk ni dapat menangkap kelibat tubuh manusia yang sedang tergantung di pokok besar dengan darah menitis keluar dari mata dan hidungnya. Tali yang terikat pada lehernya kelihatan begitu lusuh, baju dan seluarnya juga sudah koyak rabak dan kotor. Dada mula bergetar laju, aku toleh ke kiri kanan. Aku tengok student lain nampak steady semacam je. Takkan diorang tak nampak??

Kehadiran bas mengganggu tumpuan aku. Pelbagai persoalan timbul dalam benak. Sambil kaki berjalan menaiki tangga bas, aku merenung ke arah manusia yang bergantungan itu. Mulut terkunci, tak daya nak bercakap, cuma istighfar di dalam hati saja yang aku mampu. Renung punya renung, bas mula bergerak. seiring dengan itu, manusia yang tergantung itu membuka mata dan tersenyum ke arah aku. Sumpah! Tu la senyum yang paling seram aku pernah tengok!

Aku telan air liur. Aku baru kembali ke alam nyata bila pakcik bas menegur aku.

' Buat apa di tangga? Duduk cepat.'

' Aha, ya..' Ketar aku menyambut. Aku pandang sekilas pada pakcik itu. Perasaan bercampur-baur selepas melihat senyuman pakcik drebar bas itu. Hati aku pula tak putus-putus membaca ayat pelindung.

' Kau tau tak sejak bila pakcik bawak bas?' Pakcik bas bertanya selepas aku duduk di kerusi hadapan yang berhampiran dengannya. Pelajar di dalam bas tak ramai, dalam 3,4 orang yang aku nampak dan sempat aku kira.

' Em, tak pakcik. Dah berapa lama?' Aku berbasa-basi demi menjaga hati orang tua itu.

' Dari 1965.' Pakcik itu menjawab.

' Ohh.' Aku angguk. Dah lama tu. Mesti dia dah tua, fikir aku.

' Kau tau tak, kami semua ni dah mati, masa bas ni jatuh dalam gaung depan tu? Hahahaha!' Gelak pakcik tu kuat. Matanya sudah hilang sebelah, mukanya berkedut dan berulat, tangannya hanya sebelah kanan sahaja yang ada, kirinya sudah tiada. Cuma kelihatan tulang dan baju lusuh berlumuran darah. Aku terkejut lagi. Mahu kena heart attack gini!

Aku pandang ke bahagian belakang bas, semua yang aku tengok macam manusia biasa tadi dah berubah rupa. Ada yang tangan kudung, kepala pecah sehingga menampakkan otak dan mata terjojol keluar. Kesimpulannya, semuanya sangatlah 'cantik-cantik' belaka dan yang penting, diorang tenung dan senyum pada aku! Bau hanyir mula menyergah hidung aku.

Tiba-tiba, terasa bahu aku dicuit dari belakang. Seorang gadis berlumuran darah pada leher dan kepala, tersenyum padaku dan tak semena-menanya dia mencabut kepalanya. Aku terkejut bukan kepalang bila dia nak bagi kepala dia pada aku.

' Ambik la.' Kata kepala itu.

' Err, takpe, terima kasih!' Aku jerit lantas lari laju terus aku terjun dari bas hantu itu. Aksi superman aku boleh la diterima sebab aku terjun dengan eloknya mendarat dalam semak. Bas itu aku tengok menghilang begitu sahaja selepas kedengaran suara gelak tawa garau yang membuatkan bulu roma aku meremang. Aku istighfar beribu kali sebelum aku berjaya bangun dan keluar dari semak tersebut.

Aku bengong. Jam aku tilik. Dah pukul 8.41. Dah lewat sangat aku nak gerak pergi kelas. Ada mood lagi ke nak pergi kelas kalau dah macam ni gayanya? Haish tak boleh jadi betul. Aku menapak turun dari bukit yang agak curam itu. Mujur pakcik bas tu tak bawak aku terjun gaung dengan bas-bas dia sekali, kalau tak, naya je aku!

Aku nak ke mana ni? Agak-agak orang bergantungan tadi tu ada lagi tak dekat situ? Aiseh. Serius, apa aku nak buat sekarang ni? Okay, cool bro, relax la kan, apa nak takut, ini kes hantu nak mintak tolong lagi la ni wahhahaha hensem sangat kot aku sampai tiap bulan hantu mintak tolong kat aku!

Aku jalan lagi, menapak menuju ke arah kolej. Aku pandang pokok tadi, manusia tu dah takde. Fuh, syukur selamat. Aku semangat nak terus berjalan. Tak lama aku semangat, aku kecut perut balik. Tiber je dia ada balik dekat situ. Mak ai! Kau memang hantu!

Kali ni dia dah tak senyum. Tadi dia pandang sebelah lain, ini sebelah lain pulak, wah magik gitu. Dia seolah nak bercakap dengan aku. Dalam kesamaran suaranya aku dengar.

' Ta.. sik..' Renungan dia dengan mata berdarah menggigilkan kaki namun aku cuba tabah. Aku ketap bibir dan angguk. Aku berpaling ke belakang dan angkat kaki. Aku steady kan jalan, tapi serupa kena kejar hantu, tak lama lepas tu aku lari tak cukup tanah! Siapa tak seram beb. Jumpa hantu siang-siang! Esh, kalau comel macam Aishwarya Rai ke, Lisa Surihani ke takpe jugak! Ini.. Tuhan aje yang tahu rupanya!

Aku nampak bas. Segera bas hantu tadi menyergah dalam ingatan. Uhh, itu la lain kali naik bas tengok bebetul bas apa, baca doa yang patut. Tadi dok asyik tenung sang hantu bergantungan tu siapa suruh.

Harus naik bas kah? Tasik U jauh. Hari pun nak terik dah ni. Aku berkira-kira sendiri sampai la akhirnya bas pun dah bergerak pergi meninggalkan aku. Aku tak la percaya sangat dengan kata-kata hantu gantung tu, tapi mungkin aku kena leraikan kekusutan ni sementelahnya aku asyik terganggu dek kerana benda ni. Keluhan aku lepaskan, sambil kaki berjalan laju menuju ke tasik yang agak jauh untuk aku sampai ke sana.

Aku tahan teksi bila kaki aku dah penat berjalan. Harapnya ini bukan lah hantu jugak. Karang dia kata dia hantu mati tahun 70an pulak, naya la aku asyik nak buat aksi Superman je! Bismillah, kalau kau hantu, tolong jangan mengaku kau hantu okay, apek! Apek tu senyum tanpa kata lepas aku kata 'tasik'

' Tunggu hari hujan.' Kata apek itu. Aku kerut dahi.

' Wa bagi lu free tambang, asal lu tolong itu budak, manyak kasihan woo. Wa mau tolong tak boleh, sebab wa suda mati.' Terima kasih aku ucap, apa lagi, aku blah arr. Hantu teksi pulak! Kenapa semua yang dah mati pulak tu yang aku jumpa ni?? Dan, siapa budak yang dia sebut tu?

**

Di tasik, aku tercari-cari klu lain. Serupa hero filem hantu aku beraksi. Dalam kepala aku berfikir. Kenapa di tasik, masa hari hujan?

Aku tengok langit. Cerah takde tanda nak hujan. Takkan nak aku buat solat sunat mintak hujan kat sini pulak kot. Memang tak dimakbulkan la sebabnya bukan darurat katanya. Tapi, aku tetap berdoa moga hujan turun supaya boleh lah aku selesaikan kes ni secepat mungkin sebab aku kena study jugak, sebab aku datang sini bukan nak cari hantu!

Aku duduk di bawah pondok yang tersedia di situ. Aku keluarkan buku untuk membaca sambil membunuh masa yang ada. Semalam hujan, insyaallah hari ni hujan jugak. Aku tengok jadual kelas, mujur lah jadual aku tidak padat sangat hari ni, aku mengeluh sendiri kerana tertinggal waktu belajar di kelas.

Penat aku menunggu hingga tertidur. Aku terjaga bila terasa cuitan sejuk pada lenganku. Terdengar bunyi rintik hujan. Ya Allah! Dah hujan! Alhamdulillah! Aku senyum dalam mamai hingga terlupa sebabnya aku menunggu hujan. Hati segera kecut untuk berjumpa sang hantu yang seronok sangat hantar geng2 hantu dia tu pada aku.

' Awak.'

' Huh, Ray? Apa awak buat di sini?'

' Tolong saya, boleh kan.'

' A.. awak ke yang apek teksi maksudkan?' Dalam ketar aku bersuara. Ray angguk dalam senyum. Mujur kau senyum, hantu. Geng-geng dia pun kerjanya senyum je kat aku. Aih, hantu senyum gamaknya!

' Saya ada kawan lelaki dulu. Dia suka saya, ajak saya couple, tapi saya tolak.'

' Sebab awak bukan gay?' Laju pertanyaan aku keluar.

' Tak, sebab saya tak nak bercinta masa belajar. Awak, nak tahu? Saya perempuan, bukan lelaki macam awak sangka.' Tangannya memerah lagi baju kemeja kuningnya semalam. Hairannya, hujan tak la lebat mana pun sampai nak kena perah-perah baju bagai.

Ohh, hantu tomboy rupanya. Ish, ada rupanya hantu tomboy. Harus la dia ber'saya awak' dengan aku.

' Then?'

' Then, satu malam dia mintak saya datang sini, ajak study. Tapi, dia bagi saya ubat pelali dalam botol air mineral. Saya tak fikir apa-apa masa tu, terus minum dan saya pengsan.'

' Dia psiko. Dia tikam saya banyak kali dalam semak dan buang badan saya dalam tasik tu.'

' Tapi, awak tak nampak macam hantu pun?' Ciss gigih aku tanya soalan gitu, kau nak mati, Khairul??

' Nak tengok rupa saya yang sebenar?' Senyum Ray lagi. Hantu baik, asyik senyum aje, he he. Nasib baik, kalau dia buat aksi cekik mencekik, aku jugak yang seram!

' No, it's okay then.' Aku senyum jugak sambil garu kepala.

' Tolong kebumikan saya, ya awak. Saya mintak tolong sangat. Dia buang saya dekat situ.' Ujar Ray, menunjukkan ke arah tepi tasik di situ.

' Insyaallah.' Kaki aku menuju ke tepi tasik. Waktu hujan begini tak ramai yang berada di tasik tambahan pula hari sudah menginjak ke waktu makan tengahari.

Aku berkira-kira. Nak terjun ke? Nak bagitau pak guard terus?

Aku terjun selepas membuka t-shirt aku. Kalau kes nya aku tersalah bagi info dekat pak guard, aku jugak yang kena kejar nanti.

**

' Thanks, bro. Saya hargai bantuan awak.'

' Lelaki tu?'

' Dia dah gila sebab tiap hari saya kacau dia tidur. Plus mintak tolong jugak dekat apek teksi, pakcik bas and so on. Terima kasih awak.' Ujar Ray, dia menghilang selepas tersenyum pada aku. Aku tersentak dari tidur malam tu selepas aku berjaya menjumpai tulang-tulang Ray yang dimaksudkan siang hari tadi.

Aku keluar ke beranda bilik aku, memandang ke arah langit yang masih hujan, dari kejauhan aku lihat motor aku di tepi jalan, manakala di sebelahnya 'lelaki' berbaju kemeja kuning melambai padaku sebelum menghilang.

' Kau yang sembunyi motor aku rupanya. Patut la hilang! Ray, Ray.' Aku berbisik. Moga esok takde lagi dah hantu bergantungan dan pakcik bas serta apek teksi senyum kat aku lagi!

- TAMAT -

** Kisah ini hanya rekaan semata-mata tiada kaitan dengan yang hidup atau yang mati. Sila jangan percaya segala butiran yang ditulis kerana ia hanya imaginasi arisa eriza sebulat-bulatnya. hepi reading! thanks then!

Sabtu, 8 Ogos 2009

Aku demam. Jangan la kena ceceme pig!

Huhu gomenasai coz dah lama tak update. aku bebetul bz sekarang ni. Nih pon da demam huhu. sem ni aku rasa giler2 punye boring! aku demam panas, sakit tekak n pale. aku bhajat nak g sepital, tp mak ayah aku kata aku xnmpk cam demam pon, steady cam bese je, tp syes la, aku memang sakit hehe. sebabnya aku pose kot kamis lepas. ari tu aku nye kelas penuh. 9-1 then 4-5. sekarang aku dok lua n xleh drive kete plak, so aku kena a lepak kat U je. kena plak kelas 4-5 tu sejuk gile da macam dok mastautin kat kutub utara dah, sedap je aku landing ats kusi pa2 kroih3 depan lect haha. mujur lect baik. balik dpd tu la aku terus demam. nak plak U kat KL, huh tataw la aku.

Hopefully, aku xla terkena ceceme pig merangkap H1N1 tu. pahala xcukup byk g nak mati awal pon. mak aku kata kalau dah nak mati, nak wat camne hehe. tp xlea la mati lg, mak aku da a ade 2 je anaknya. karang tgl abg aku sorg je, susah la plak kan. hehe ape aku ngarut nih? tawakal jela mntak2 xkena. aku pon malas nak g beratur tunggu giliran kar sepital tu. aku makan paracitamol or panadol jela skgnh. nh pon da berjuta2 lemon kali da aku melawat toilet coz minum aer bergelen2.

hehe penat lor aku nak siapkan mnuskrip. penin pale beb! sedey tol. idea nak tulis ayat best2 msti xde kalau aku penat balik dari kuliah. huu mati la. pe pon aku kena tabah la.

sem ni mmcam kejutan aku dapat huhu. kawan aku yg baru kwen 2 bulan da pregnant, kawan aku yg agak2 penin da nak btunang dgn anak datuk, kejutan pling besar, xleh bawak kete masuk U walaupon aku dah final year! huh! penat beb. tetiap ari aku gi paking kete kat umah kawn n tumpang die merempit motor. kalau dia xde, bas la jd sasaran aku. balik2 umah, kene plak bebel dgn akk housemate. cerewet bebenar la. hish mmg la byk punca aku stres skrg nh.

aku nak sgt hidup aman cam ddulu. skgnh wpon aku sewa umah sorg sbilik je, tp xlea bawak kete tu mmg 1 masalah besar n punca aku stres gak. sewei la. huu ckup lah aku bebel. ok have a nice day 4 all of you! doakan aku sihat sekali tau. aku tingin nak makan ayam golek plak. hihi babai.

Khamis, 16 Julai 2009

Dah lama tak intai blog

Meow2..
salam untuk korang!

sorry coz aku da jarang dapat update new en3. coz nya sgt2 lah bz dgn b'macam2 benda. internet plak xde, so aku dapat surf pon bila balik umah mak bapak aku jela.

manuskrip aku baru dapat 130 m.s lebih. uwaa sgt2 lah sedey nye nih! aku punya m'hadap lptp or pc aku sampai 5,6 jam, tpi aku taip2 dapat 10 m.s je huhu kelako tol rasanya. mmg m'cabar kewibawaan and kesabaran aku btul la. tambah plak nye bz dgn kes nak add & drop subjek, mmg lah sawan aku tak lama nnti huhu.

duduk pulak kat luar, mmg a aku akan terasa keseriusan kepenatannya sbb gap klas aku mmg giler3 punye jauh. sekali 3, 4 jam daa gaps nye. maut aku kat U nih! dl xpe coz dok kolej senng je nak balik. xjauh. nih kalau nak lik umah tuh, dgn jem nye lg, mmg cukup la wat stres huhu. nsib badan la beb. tak nak susah, tak payah study, tu je jwpannya.

hopin' that i can manage my time perfectly. huhu speaking bukan main. kalau dah dapat tido, jgn arap aku nak hengat dunia! huhu cter z ke mana, kelas ke mana. tolong doakan aku pada sesape yang m'baca ni na. tq sgt3 utk korang semua! harap dapat buat yang t'baik utk korang yg t'baik! Insya Allah..

Khamis, 9 Julai 2009

The Sims 3 Available in Malaysia!



Huhu salam utk korang.

en3 aku kali ni nak cerita pasal game. utk pengetahuan korang aku memang hardcore crazy punya kalau sebut pasal game!

semalam, aku telah dapat main game the sims 3. sesungguhnya game ni memang lah totally b'beza dgn game the sims n the sims 2 yg sebelumnya. coz nya game ni boleh bawak kete n g mmana yg kita nak! bole tanam pokok, mancing n mmacam! kalau sebelum ni kena beli expansion pack utk game yg lebih best, tp kali ni aku rasa xpayah ada night life or anything pon, da cukup2 best n meletup! pendapat aku jela.



Aku sgt bahagia dapat men game tu, aku dapat byg betapa akan btambah busy nya aku lepas ni. dgn nak siapkan manuskripnya, dgn stdy lagi, dgn games lagi, huhu agak2 nya aku jadi lagi bz dpd abang Muzri (owner P2U) yg jadi bisnesman tu huhu. Dah la ponteng kuliah seminggu aku ni, gara2 xdapat kolej punya pasal + kemalsan aku nak drive ulang alik ke U aku tu. mmg macam dekat, 30 min speed 100km/j sampai, tp penat lor aku nak merempit tiap ari ke sana. lgpun, still boleh dimaafkan lagi, coz minggu ni minggu add drop, so xramai lecturers yg ada huhu (alasan beb!)

Pe pon, aku harap dapat manage time dgn baik. Tanx utk korang yg sentiasa sokong aku! Kalau nak hargai masa, jgn beli game the sims 3, coz nt solat maghrib pon boleh t'lepas! ( tapi bukan aku la, ok?) huhu have a nice day then!

Ahad, 5 Julai 2009

Cerita Zack akan Distopkan

Salam utk semua.

Alhamdulillah, pihak Kaki Novel dah setuju nak aku hantar manuskrip cter Z tu pada mereka. aku betul2 xpcaya, tapi ini memang kenyataan! Aku happy tak terkata tapi perut aku makin kempis lah agaknya lepas ni hehe.

Byk tu aku nak kena taip,
350m.s,
times font 12,
1.5 spacing.

Sekarang baru ada lebih kurang 100 m.s agaknya lepas edit semua2. Insya Allah, aku janji dengan pihak KN, aku hantar akhir ogos or awal Sept. Huhu kelako+takut plak rasanya bila pikir balik, jenuh aku nak memerah otak seperah2nya sblm deadline.

Almaklum lah, aku nih bukan terer bab nulis2 nih! Mengarut tahap super gaban ade la. Ya Allah, Kau kena tolong aku huhu. Jadinya, aku da x post da cter Z nih dekat blog. Harap korang xsedey na.

Pape pon, thanx utk korang semua yg sentiasa menyokong aku! Doakan aku dapat wat yg t'baik dan nobel aku yg p'tama ada di pasaran. Tolong aku tau?? Tq beratus2 juta kali utk all members and readers selama ni. Muahh sayang korang semua! Wish me luck!

Jumaat, 3 Julai 2009

bini aku tomboy ke? 22

Mata Zack terkelip-kelip memandang mata Azim. Azim merenung dalam muka Zack. Makin lama makin comel pulak dah budak tomboy nih! Azim berbisik perlahan di dalam hati.

' Kau cantik, Sofi.' Azim berkata dengan nada berbisik.

Eh? Sejak bila nama aku bertukar jadi Sofi pulak dah nih? Adei la.

Tangan Azim perlahan-lahan memaut leher Zack. Zack menggigit bibir. Auntie Lisa pulak dah berlalu dengan senyum di bibir dan tersipu-sipu malu. Mamanya pulak yang lebih!

Zack masih blur. Entah kenapa keadaan sebegitu membuatkan dia berdebar-debar. Jarang benar dia nak berdebar-debar apabila berhadapan dengan lelaki, apatah lagi si Azim yang sudah lama dianggap seperti adik-beradiknya sendiri. Kembar tak seiras okay jugak, sebab mereka berdua sebaya kan.

Muka Azim dirapatkan lagi ke muka Zack. Zack pulak memaut leher Azim dengan kedua-dua tangannya dan..

' Aduh! Sakit lah, mangkuk!' Azim segera berdiri dan memegang dahinya perlahan selepas dihantuk kuat dengan kepala Zack.

' Mangkuk jenama Mikasa untuk kau! Heh! Ingat sikit kau tu lelaki, aku ni sebaliknya! Jangan main sentuh cium-cium macam tu je! Kalau ye pun, tunggu la kahwin! Dah lah, aku nak balik!' Zack bangun dan berjalan laju masuk ke dalam rumah Azim. Bajunya tadi ditinggalkan begitu saja.

Azim pulak menyesal 5 kilo. Free-free dapat bengkak biru! Mahu seminggu tahap kehenseman aku ni merudum jatuh! Aish! Dah sakit satu hal, malu satu hal! Macam mana aku boleh nak pergi cium budak tu?? Hai, mengucap, mengucap, Zim! Ingat Tuhan!

' Zack! Nak ke mana tu??' Mama terjerit kuat sambil mengejar perlahan Zack dari belakang yang laju berjalan dengan beg putihnya.

' Ma, Zack nak balik dulu. Babai.' Zack berkata perlahan dengan wajah masam mencuka. Kemudian, dia masuk ke dalam kereta dan segera menghidupkan enjin lalu berlalu pergi begitu sahaja, meninggalkan mamanya yang terpinga-pinga sendiri. Eh? Aku dengan laki tua aku tu nak balik naik apa??

' Kenapa dengan Zack, Zim??' Auntie Lisa bertanya hairan.

Azim menggeleng sambil mengurut-urut dahinya sendiri.

' Ya Allah! Kenapa ni, sayang??' Auntie Lisa mengusap-usap dahi Azim yang bengkaknya makin membesar dan membiru.

' Penangan Zack, ma.' Azim membalas selamba dan berjalan perlahan masuk ke dalam rumah. Orang lain tercengang-cengang mendengar jawapan Azim. Haih, belum kahwin lagi nih! Agak-agak dah kahwin nanti, lebam satu badan si Azim kena karate si Zack!

' Mungkin kena tangguh dulu majlis tunang diorang ni.' Kata papa Azim sambil memeluk badannya sendiri. Auntie Lisa still pening-pening. Tadi bukan main romantik aku tengok, tup tup blah sekejap, dah dapat telur ayam kampung sebijik dekat dahi!

' Abangnya. Macam mana kita nak balik ni?' Mama Zack menyiku-nyiku suaminya di sebelah sambil membuat muka cover. Dari awal sampai ke habis, memang asyik kerja dok meng'cover' jela dek kerana perangai budak-budak rebina 2 orang tu! Malu betul rasanya. Entah betul tidak usulnya yang mencadangkan anak-anak mereka dinikahkan.

' Tak apa, mintak pak Abu hantarkan.' Papa Azim berkata sambil memandang ke arah papa Zack.

' Menyusahkan je. Si Zack ni memang nak kena.' Papa Zack membebel sendiri.

' Azim buat bebukan kot dekat dia, tu yang dia marah tu.' Papa Azim cuba mempertahankan Zack.

' Em, tak tahu lah saya dengan budak-budak zaman sekarang ni. Terima kasih dinner tadi. Mintak maaf lah dengan kelakuan si Zack tu. Nanti kita bincang balik pasal ni. Kami balik dulu. Assalamualaikum.' Papa Zack bersalaman dengan papa Azim dan masuk ke dalam Mercedes Benz kawan baiknya itu untuk dihantar pulang.

-----

' Mama! Janganlah tunangkan Zack dengan dia! Dia dah ada girlfriend lain la, ma!' Zack berkata kuat sambil tangannya menggoncang-goncang air tin 100 Plus. Baru lepas belasah orang, kena la tambah tenaga balik! Che, poyo pulak.

' Kenapa Zack lebamkan dia tadi?' Mama bertanya selepas duduk di sofa berhampiran.

' Dia nak.. nak..' Alamak! Terkedu sekejap, blushing pulak aku! Patut ke beritahu mama ni?? Ke tak? Esh, masalah luar negara betul la!

' Dia nak apa??' Mama bertanya laju. Geram dengan Zack yang tergagap tiba-tiba.

' Uhh! Dia nak ki..' Zack membuat gaya kissing menggunakan tangannya.

' Betul ke ni, Zack?? Dia nak kiss Zack??' Mama menjerit kuat.

' Betul la, ma! Takkan Zack sengaja nak fitnah and cederakan dia kot? Dia kan kawan baik Zack dulu, ma?' Zack berterus-terang. Huh! Malu siot! Dia segera membuka penutup tin 100 Plus tadi dengan kasar. Air 100 Plus itu diminum gelojoh sehingga tumpah dan membasahi singletnya.

Papa dan mamanya merenung antara satu sama lain. Nakal jugak si Azim tu rupanya! Dan akhirnya kedua-dua orang tua tadi pun menggeleng-gelengkan kepala mereka.

' Zack naik dulu, ma!'

-----

' Nombor yang anda dail..' Esh! Apesal dengan si operator ni?? Zack tak puas hati lalu dia mendail kembali nombor abang Din. Ni dah kali ke lapan dah ni! Mana dia? Aaa! Bang Din!

Akhirnya, Zack hampa dan dia tertidur kepenatan.

----

Esoknya, selepas bangun solat Subuh, Zack segera mencapai handphonenya dan menghubungi abang Din lagi. Hatinya gelisah. Perasaannya bercampur baur, tak dapat dibayang bagaimana lagi. Uhh! Mana orang tua nih?? Aku tak nak kahwin dengan Azim! Aku tak cintakan dia! Aku tak nak!

Setelah puas mendail, handphone pun sampai dah nak naik bengong, Zack mengambil keputusan untuk ke rumah abang Din. Dia sendiri pun hairan kenapa hatinya meronta-ronta untuk bercakap dan meluahkan perasaannya ketika itu kepada abang Din. Padahal, mama pun ada kalau setakat nak meluahkan perasaan.

Selepas bersiap, Zack ke rumah abang Din. Namun rumahnya berkunci. Selepas penat mengetuk pintu dan menjerit memanggil abang Din namun tiada siapa yang menjawab, Zack pun mula merenung-renung ke dalam rumah melalui lubang-lubang yang ada.

' Karang aku letupkan pintu rumah ni baru tau.' Zack bising sendiri.

Habis ditawaf keliling rumah kerana nak meneropong ke dalam, tetapi sekali lagi dia hampa. Mana dia?? Uwaa! Abang Din!

Zack berlari-lari anak menuju ke keretanya. Dia dekat kedai kot. Zack memandu laju ke kedai makan tempat abang Din bekerja.

' Ahh! Lantak kau la kereta!' Zack menjerit kuat di dalam kereta. Semua mata memandang ke arah kereta Porshe yang dibrek mengejut di depan kedai makan tersebut.

Zack turun terkocoh-kocoh dan masuk ke dalam kedai.

' Bang Din! Bang Din!' Zack membuat kecoh di kedai tersebut.

' Bang Din mana, bang??' Dia cepat-cepat bertanya kepada seorang pekerja di situ.

' Oh, dia dah pindah, dik. Kitorang pun tak tau dia pindah ke mana.' Jawab Arif selamba.

' Takkan dia tak bagi hint langsung dia pergi mana, bang??' Zack tak dapat nak mengawal suaranya lagi dah.

' Kitorang pun tak tau, dik. Dia tak nak beritahu kitorang dia nak ke mana.' Arif menjawab lagi sambil menghisap rokok daun tembakaunya di situ.

Zack menggaru-garu badannya semacam beruk penuh kutu di kedai makan tersebut. Dia sendiri pun hairan kenapa dia jadi sebegitu? Dia menarik kerusi di situ dan duduk termenung.

' Kenapa adik cari dia?'

' Saya.. rindu kan dia.' Zack menjawab perlahan sambil matanya merenung kosong ke lantai.

Esh, aku kena belajar dengan si Din ni! Budak laki ni pun boleh rindu kat dia, apa kes? Dah la anak orang kaya pulak tu! Arif berbisik sendiri di dalam hati sambil memandang ke arah Porshe milik Zack, kemudian kembali menghayati rokok daunnya tadi.

Zack segera mengeluarkan telefonnya yang berbunyi menandakan ada mesej masuk. Mungkin abang Din!

Jom keluar petang ni. Kau free tak?

Uhh mangkuk ni lagi. Nak apa nya dia ni? Tak cukup ke aku bagi expert punya 'kiss' malam semalam??


## Sorry sebab lambat post new entry. Dah tu xbest pulak tu huhu. Mintak maaf bebanyak na. Ni pun idea tada. Tu yg main tulis tah apa2. Mood xde la tatau kenapa. Sorry lagi sekali! Have a nice day then!

Khamis, 2 Julai 2009

Cahaya Itu

Islam,
Hadirmu bersama utusan Tuhan,
Menyelamat dan menenangkan,
Kau yang membawa kemajuan dan keharmonian dunia.

Kota Cordova,
Maju di kala kota Paris dan London,
Masih sunyi dan gelap,
Di mana tika itu,
Kau lah Islam yang memerintah.

Baghdad menjadi pusat intelektual termasyhur dunia,
Para pelajar datang dari timur dan barat,
Menuntut ilmu di sana,
Namun akhirnya jatuh ke tangan musuh,
Kerana kealpaan umatmu jua.

Umat Islam!
Di mana kamu??
Di mana?
Islam yang penat lelah disebar nabi dahulunya,
Kini kamu hancurkan dengan begitu mudah!
Dengan arak, judi, zina, rasuah dan riba,
Tidak takutkah kamu akan azab Tuhanmu yang sudah dijanjikan?
Sungguh, Allah tidak pernah memungkiri janji-Nya.

Bangkitlah!
Bukalah matamu!
Kembalikan kegemilangan Islam yang kini diinjak-injak musuh,
Kembalikan Ibnu Sina!
Abu Bakar as-Siddiq!
Umar abd Aziz!
Dan semua pahlawan Islam yang berani mati kerana Islam!

Kerana tanpa Islam,
Tiada ertinya kamu hidup di dunia ini.
Jagalah amalmu, auratmu,
Kerana Islam itu indah,
Jangan dikotorkan kerana kamu yang tiada reti menilai harga kesuciannya.

Wallahua'lam.

Isnin, 29 Jun 2009

Lirik a.k.a sajak best

# MAHLIGAI KEBAHAGIAAN-Brothers

Walaupun Usia Kita Masih Muda
Janganlah Kita Hanyut Dalam Arus Dunia

Kerana Ajal Tiada Mengenal
Tua Atau Muda Umur Dan Usia

Jikalau Kita Dipanjangkan Usia
Janganlah Hingga Lalai Dan Leka

Bersyukurlah Kita Di Atas Segala
Nikmat Nya Yang Tidak Terkira

Awas Dan Waspada,Jangan Terpedaya
Dengan Godaan Syaitan Durjana...

Hawa Nafsu Yang Kehausan
Harus Dileraikan Dengan Ketabahan

Banyakkan Ibadah, Tambah Saham Akhirat
Tingkatkan Iman, Amalkan Ihsan

Taman Syurga Melambai-Lambai
Kepada Mereka Yang Telah Berjaya

Mereka Di Sana Bersuka Ria
Di Taman Keindahan Mahligai Kebahagiaan

'Jannatunnaim'...Haruman Raihan
Nikmatnya Air 'Mata Salsabil'

## Lirik dia best. Aku pun kena sedarkan diri yg tak sedaq2 lagi nih hehe. Aku nak try upload lagu nih xdapat la.

Hayati tau lirik ni. All the best!

Jumaat, 26 Jun 2009

Karya aku lagi di P2U (cool gossip huhu)


Salam.

Aku & juga korang mesti ada yg hairan pasal citer Zack yang still ada disiar dekat P2U tu. Jadinya, aku pun tanya pada p2u tadi, & p2u m'jawab begini lah lebih & kurangnya:

' kami perlu melihat perkembangan dr komen2 pembaca untuk menilai setiap karya untuk di naikkan kpd penerbit... kalau hanya di blog saudari.. sukar untuk kami menilai hasil karya kerana komen pasti berkurangan dan tidak dapat melihat pandangan dr pembaca...'

' ada yang menghantar kepada kami.. jangan risau walaupun ada yang menghantar.. kami tahu sapa penulis.. kami akan letak nama pena anda'

Begitu lah alkisahnya. Aku kena b'usha utk jadikan citer Z tu cukup paling kurang 350 m.s. Aku ulang, 350 m.s.. yang ada skrgnh xsampai 100 pun aku rasa. Makin slim la aku jawabnya lepas ni KALAU penerbit nak terbitkan citer Z tu. Apa pun, sebenarnya komen korang kat p2u yg m'jadi penyokong utk citer aku ni dinilai penerbit. 2 b'dasar apa yang aku paham la.

Aku b'terima kasih utk pihak p2u, w'pun aku dah mngarut pergi tanya memacam kat depa, tapi depa still nak layan aku huhu. Maklumlah, aku ni mana la reti benda2 macam ni.

Rasanya p'soalan aku & korang dah t'jawab kan? Utk korang, support korang memang aku perlukan, & thanks berjuta2 lemonade ais utk kengkorang semua! Macam besa, aku mmg sgt2 m'hargai! Doakan aku b'jaya, boleh kan? Tq1000!!

bini aku tomboy ke? 21

' Zack, malam ni ada dinner dekat rumah auntie Lisa. Pakai baju kurung.' Mama tiba-tiba berkata selepas pulangnya auntie Maria dan suaminya.

' Auntie Lisa? Mama Azim??' Zack bertanya kalut. Ahh, parah! Mama angguk.

' Habis ma, siapa yang nak tengok-tengokkan Arin?'

' Takpe, nanti Mak Timah and suami dia balik sekali dengan papa. Dah bertolak dah pun ni. Tak lama lagi sampai la tu.' Mama berkata sambil matanya berlari-lari membaca suratkhabar pagi itu. Zack segera berlari laju naik ke bilik.

' Azim! We need to talk! Now!' Zack menghubungi Azim selepas masuk ke dalam biliknya. Selepas bersiap ala kadar, dia pun turun dan keluar.

' Mama, nak jumpa kawan kejap. Petang ni Zack balik! Babai, ma!'

----------

Zack, mama dan papanya pun sampai di rumah keluarga Azim selepas waktu Maghrib. Zack pergi dengan memakai baju kurung putih berbunga merah kecik-kecik dan berselendang putih jarang. Ayu sekali pandang. Kali kedua pandang, keayuannya hilang di balik cara jalannya yang langsung tak menampakkan ke'feminin'annya itu. Di tangannya, handbag putih besar dijinjing. Huhu, beg mama, okay? Aku mana pakai beg giler gedabak macam ni! Periuk belanga pun muat kalau masuk!

' Assalamualaikum, auntie! Auntie sihat?' Kata Zack sopan sambil bersalam dan mencium tangan auntie Lisa.

' Sihat, Zack. Amboi, bukan main lawa anak you, Gold?' Auntie Lisa memuji Zack sambil menyalami Datin Gold.

Hehe, Zack gelak sendiri. Sekejap je lawanya, auntie.

' Yo, bro! Apa citer, beb?' Berlakon ala-ala dah lama tak jumpa, Zack meng'hi-5' tapak tangan Azim. Padahal baru je jumpa petang tadi.

' Biasa ar, aku tetap dengan kehenseman aku!' Azim mengelipkan matanya ke arah Zack. Zack senyum lebar dan membuat thumb up.

' Jom, masuk.' Mereka terus masuk dan menuju ke arah meja makan.

' Behave yourselve, Zack.' Mama berbisik perlahan di telinga Zack.

' Will do.' Zack membalas dan ketawa kuat di dalam hati.

' Ehem! Mintak diri kejap, saya nak ke toilet.' Zack berkata tiba-tiba.

' Aku temankan.' Azim bangun dan beriringan dengan Zack ke toilet di balik dining room tersebut. Mama and papa mereka berdua pun tersenyum. Dah nampak twinkling-twinklingnya dah huhu.

Selepas 5 minit..

' Haha, gila kau! Ada ke pulak macam tu!' Terdengar kuat suara Zack ketawa dari jauh. Mama senyum tak senang duduk kepada auntie Lisa dan suaminya.

Mata mama Zack membulat selepas terlihatkan yang Zack memakai baju t-shirt hitam dan jeans hitam. Dah ke mana semua baju dan selendangnya tadi??

' Mama! Bila nak makan nih??' Zack duduk cepat di sebelah mamanya. Rupanya beg putih besar tadi diisi dengan t-shirt and jeans! Siap kamu nanti, Zack! Mama mendengus geram.

' Zack, tunggu sekejap. Ni baru tengah nak berhidang.' Auntie Lisa berkata lembut. Cun lagi makcik ni walaupun dah tua. Zack angguk. Kemudian, parents mereka berdua menyambung cerita tentang apa lagi, bisnes la!

Zack mula mengangkat kaki kirinya ke atas kerusi, tegak. Mukanya dibuat ala-ala bosan, memandang-mandang keliling, kemudian bersiul-siul kuat. Mereka yang sibok bersembang tadi terus diam dan memandang ke arahnya. Zack membuat muka tak bersalah dan terus diam. Lama sikit, tak sempat mereka menyambung kembali perbualan tadi..

Ratapan naluri,
Memanggilkan namamu,
Kerana pertemuan ini, akan ku abadikan,
Ke dalam memori..

Zack menyanyi kuat. Sebijik macam Awie dengan gaya rockersnya. Si Azim pulak bergendang-gendang menepuk permukaan meja dengan kepala terangguk-angguk mengikut irama lagu Ratuku yang dinyanyikan Zack.

Muka mama merah. Dia mencubit pinggang Zack.

' Mama, sakitlah!' Zack menjerit kuat dan mengusap-usap pinggangnya yang terasa bisa akibat cubitan mama.

' Ehem, jom. Dah boleh start makan.' Papa Azim menjemput para tetamunya itu makan.

Mata Zack membesar. Dengan cepat, tangannya menyudu pelbagai makanan dan diletak ke dalam pinggannya. Habis tumpah kuah yang disudu itu. Orang lain hanya melihat perbuatannya itu dan diam seribu bahasa.

' Auntie, uncle, jemputlah!' Zack berkata senang. Amboi, semacam dia pulak tuan rumah!

' Jemput, jemput!' Papa Azim berbasa-basi.

' Zim, jom makan guna tangan! Aku tak selesa la makan dengan sudu. Nanti tak puas nak makan ayam ni!'

' Jom!' Mereka berdua pun bangun dan membasuh tangan di sinki berhampiran.

Apa lagi, letak je punggung, mereka berdua terus melantak makan semacam orang tak makan 27 hari! Sambil makan, mereka berdua yang duduk berhadapan itu bersembang-sembang dengan mulut penuh nasiknya. Kemudian ketawa terbahak-bahak sampai tersembur nasik keluar dari mulut. Subhanallah! Anak alien mana terlepas ni, tak tau la! Parents mereka cuma mengeluh melihat gelagat mereka berdua itu.

' Woi, mangkuk! Kau korek hidung buat apa! Ak ala, Kau ni! Haa, sampai masuk ke dalam sup! Mak ai! Siot betul!'

' Yeke, mana mana?' Azim memegang sudu dan mengacau-ngacau kuah sup tadi seakan mencari t**k hidungnya di dalam sup itu. Parents mereka cuma tersenyum sesama sendiri. Meng'cover' malu. Hairan apa kes dengan anak-anak mereka itu.

Sehabis makan berat, mereka menunggu pula hidangan pencuci mulut.

' Zim, jom main lawan mata. Siapa pejam dulu, dia kalah!'

Mereka berdua bertentangan mata. Lama. Mata Zack kekadang dikecik dan dibesarkan kembali bagi menahan kepedihan matanya. Seminit, Dua minit. Dua minit setengah. Tiga minit.

' Yea! Aku menang!' Zack menjerit kuat.

' Woi! Mana aci! Kau sepak kaki aku!' Azim menjerit tak puas hati.

' Ahh, tak kira ar. Yang penting, kau dah kalah!'

' Mana aci macam ni! Kau ni memang ar, Zack!

' Ahh, lantak kau la!'

Mereka berdua mula bertengkar dengan bersungguh-sungguh.

' Both of you, shut up!!' Keempat-empat orang tua tadi menjerit kuat. Mereka pun terkulat-kulat dan diam. Tak lama mereka sebegitu, kemudian mereka mula bercakap kembali.

' Woi, kau takde game baru ke? Aku main Beat Down, best giler!' Zack mula bising.

' Eleh, apa kelas Beat Down? Aku main GTA baru punya, lagi best daripada game kau tu! Jom! Main PS2!' Mereka berdua beriringan dengan excitednya ke ruang tamu tanpa mempedulikan ibu bapa mereka. Seolah-olah hanya mereka yang ada di dalam rumah tu.

Mereka berdua sekali lagi membuat kecoh di ruang tamu.

' Dah, korang berdua pergi main dekat luar, kami ada benda penting nak bincang ni.' Papa Azim ke ruang tamu dan bercakap dengan mereka.

' Ala, uncle, kejap je, kitorang nak main ni.' Kata Zack tanpa memandang ke arah papa Azim.

' Azim! Dengar cakap papa.' Mereka pun terpaksa berhenti bermain PS2 dan keluar.

Di luar,

' Wei! Kau rasa apa? Jadi tak planning kita tadi??' Azim bertanya excited di luar.

' Fuh! Aku rasa 123% menjadi! Cuba kau tengok, betapa menyampahnya diorang tengok kita tadi hua hua!' Tanpa sedar, auntie Lisa mendengar perbualan mereka.

' Zim, jom swimming!' Zack mengajak tiba-tiba. Malam-malam pun gatal nak berenang, apa kes?

' Tak nak ar! Aku mana reti!' Azim menolak.

' Ler, kau ni, takkan berenang pun tak reti? Mangkuk jamban betulla. Sini aku ajar!' Zack menolak Azim masuk ke dalam swimming pool di situ, kemudian dia gelak kuat.

' Weh! Lemas aku, beb!' Azim sudah terkapai-kapai, kemudian tenggelam timbul di dalam air.

' La, kau memang tak reti berenang ke??' Zack membuka bajunya dan tinggal singlet sahaja melapik. Kemudian, dia terjun ke dalam air sejuk itu dan membawa Azim naik ke darat.

' Zim, Zim! Kau okay tak ni?' Pipi Azim ditepuk-tepuk kuat. Dia meletakkan telinganya di dada Azim, hidup lagi! Azim sedar dan terbatuk-batuk kemudiannya.

' Gila kau! Nasib aku tak mati!'

' Ahahaha! Tak macho langsung! Rumah ada swimming pool, tapi tak reti berenang!' Zack ketawa lagi.

' Ohh, kau kata aku tak macho, eh?' Azim memeluk badan Zack dan dibaringkan ke atas rumput. Azim di atas, Zack di bawah. Mata mereka bertentangan. Dada berombak dan bergetar laju. Dari jauh, auntie Lisa tersenyum penuh makna.


## Sebarang persentuhan antara lelaki dan wanita adalah haram. Jadi, jangan tiru apa-apa yang haram di dalam cerita ini, okay. Thanks utk semua!

Rabu, 24 Jun 2009

bini aku tomboy ke? 20

' Hei, kau mangkuk tingkat, baik kau mengaku! Dah la muka tak hensem macam gorila tak cukup umur, hish betul-betul..'

' Zack! Kamu ni kenapa?? Cuba hormat sikit uncle kamu ni! Dia lagi tua daripada kamu tau??' Auntie Maria hot dan memotong kata-kata Zack. Bodyguard mama berdehem dan menjeling tajam. Mana boleh layan anak bos macam ni! Silap hari bulan, ada yang botak kena kerat rambut!

' Huh, memang tua! Tua tak sedar diri! Kalau muka hensem takpe, aku boleh terima lagi! Ini macam ayam kampung tak berbulu yang dah nak pencen, tak pun dugong tua, ada hati nak menggatal lagi! Hai, ikut hati aku nak siat-siat kau, mangkuk!' Zack masih tak puas hati selagi uncle Amri tidak dihukum. Kepala uncle Amri disekeh-sekehnya.

' Stop it, Zack!' Auntie Maria menjerit kuat.

' Makcikku yang cantik, kenapalah auntie nak sangat kat orang tua ni?? Dia ni patut disepak masuk lombong je auntie tau tak??' Zack geram lalu menyepak kaki uncle Amri yang sedang duduk di atas kerusi dengan muka tegang.

' Sakit la, bongok! Kau tak habis-habis lagi nak sakitkan aku, hah??' Berapi-api kata-kata uncle Amri, semacam naga pulak dah aku nampak orang tua ni!

' Eh, pakcik tua! Kau ni selagi aku tak sumbat kau masuk penjara, jangan harap aku nak lepaskan kau la, mangkuk!'

Uncle Amri cuba bangun untuk melawan, namun dihalang oleh bodyguard mama Zack. Wekz, padan muka kau! Zack menjelir lidah, kemudian dia ke dapur dan membawa air buah untuk uncle Amri dan auntie Maria.

' Jangan minum, honey! Entah-entah dia letak racun!' Auntie Maria menolak gelas yang sudah disambar oleh uncle Amri. Ceh, penat je aku nak buat baik! Lantak korang la!

' Huh! Apa tenung-tenung?? Masuk line la kalau tak puas hati, auntie!' Zack membalas. Makin menjadi-jadi pulak si makcik ni! Entah dah kena nasik kangkang uncle Amri agaknya! Ada ke lelaki buat nasik kangkang? Entah, tau pulak aku!

‘ Jangan ingat auntie senang-senang je nak mengalah dengan kamu sebab ada 2 makhluk spek hitam ni!’ Auntie Maria jerit kuat. Emo gila!

‘ Ehem, puan, ada apa-apa yang puan tak puas hati dengan kami berdua yakni makhluk berspek ni?’ Kata salah seorang bodyguard tersebut sambil membuka kaca mata hitamnya. Auntie Maria jeling tak puas hati.

‘ Jawablah, auntie! Orang dah tanya tu.’ Zack senyum senang sambil duduk di atas kerusi meja makan di dapur.

‘ Ah! Sibok lah kau!’ Hai, orang tua ni dah tersampuk agaknya, Sebelum ni tak la sebegini teruk perangainya. Jangan-jangan uncle Amri ada belaan tak?? Huu, seram, seram..

‘ Apa bising-bising ni??’

‘ Mama ku sayang!’ Zack bangun dan berlari ke arah mamanya yang secara tiba-tiba muncul dari ruang tamu.

‘ Cepatnya mama sampai. Mama pakai pintu sesuka hati Doraemon ke, ma?’ Zack bertanya kalut.

‘ Hish, karut lah kamu! Arin mana??’

‘ Arin kat klinik, ma.’

‘ Maria, kamu ikut akak pergi klinik tengok Arin. Kamu berdua tengokkan si buntal ni, jangan sampai dia terlepas.’ Kata mama memberi arahan semacam polis Gerak Khas.

‘ Honey, ayang pergi dulu. Nanti ayang balik sini balik, tau.’ Kata auntie Maria ala-ala perempuan gedik gatal sambil mengusap-usap pipi dan bibir suaminya. Mama tengok pun naik meremang bulu roma! Tak padan dengan tua dua-dua makhluk tak berekor ni!

-----

‘ Betul uncle Amri buat bebukan pada kamu, Rin??’ Sesampai je ke klinik, mama terus menerpa masuk dan bertanya laju kepada Arin yang sedang tidur sebelumnya. Dia terbangun, terpinga-pinga sekejap, dan mengangguk kemudiannya.

‘ Dia raped kamu macam yang Zack cakap?? Beritahu aku sekarang!’ Auntie Maria secara tiba-tiba naik angin dan menjerit kuat sehingga ada nurse yang menegur. Arin kelip-kelip dengan muka lagak kesiannya merenung seorang demi seorang di kelilingnya. Mesti pending lagi nih! Lama kemudian baru dia bersuara.

‘ Rape.. tu apa, Zack?’ Mak ai! Zack tepuk dahi.

‘ Rogol, my dear. Betul kan uncle Amri buat macam tu kat Arin?’ Arin angguk perlahan. Muka auntie Maria berubah tiba-tiba. Kakinya terasa longlai dan dia terduduk di situ. Punah hatinya melihat anggukan Arin. Awalnya, dia tidak percaya akan kata-kata Zack walaupun dia tahu yang suaminya agak gatal tak padan dengan tua, namun untuk menyenangkan hati, dia cuba berlagak untuk tidak percaya dan tetap menyebelahi suaminya. Namun, kini semuanya sudah pun terbongkar.

‘ Kau la penyebabnya, perempuan! Kau yang goda dia kan??!’ Selaps auntie Maria diangkat oleh mama Zack, tangannya segera mencekak kuat leher Arin. Memang sah keluarga ni keluarga dinasour zaman batu!

‘ Apa ni, auntie?? Lepaskan dia la!’ Zack bergelut dengan auntie Maria, akhirnya auntie Maria melepaskan Arin dan berlalu ke sofa berdekatan. Air matanya turun laju membasahi pipi.

‘ Kak, Ria tak percaya dia sanggup buat macam tu! Tak percaya, kak!’ Auntie Maria menangis di bahu mama Zack. Hantu belaan uncle Amri sudah keluar! Zack mengeluh kuat dari jauh selepas dia membetul-betulkan baju Arin.

‘ Sabarlah, Ria. Akak pun tak sangka dia sekejam tu.’ Datin Gold mengusap-usap belakang adik kandungnya itu, tahu lah si buntal tu aku kerjakan nanti!

-----

‘ Kak, Ria harap kak tak lapor benda ni pada pihak polis.’ Auntie Maria berkata sambil tersedu di cafĂ© berdekatan dengan klinik.

‘ Tapi, Ria, kalau kita biarkan, nanti makin ramai perempuan dirogolnya!’

‘ Kak, musnah habis hidup kami anak beranak kalau benda ni dihebohkan! Mesti business dia corrupt kalau semua orang tahu, kak. Tolong lah pertimbangkan.’ Auntie Maria merayu.

‘ Em, yela, akak faham keadaan Ria. Tapi, kita terpaksa jugak hukum dia walau apa pun. Ria nak ke kalau dia buat pada perempuan lain pulak?? Ini benda serius, Ria. Amri tu takkan insaf kalau kita biar dia macam tu je.’

Auntie Maria angguk. Betul 100 peratus apa yang dikata oleh kakaknya itu. Namun, dia masih dalam dilema kerana cintanya pada suaminya itu.

----

‘ Rin, kau lapar lagi tak? Nak makan apa-apa lagi?’ Zack bertanya di sisi Arin.

‘ Tak nak. Arin nak pergi taman. Zack boleh bawak kan?’

‘ Kau kan tak sihat, mana boleh jalan-jalan sangat, nanti kalau jadi apa-apa yang lagi teruk macammana?’ Arin diam. Dia merenung siling.

‘ Rin. Aku ada benda nak beritahu kau. Aku dah lama peram and pendam pasal ni, tapi sekarang aku rasa aku kena beritahu kau jugak.’

‘ Apa dia, Zack?’ Arin bertanya perlahan sambil merenung lembut ke arah Zack.

‘ Aku sebenarnya perempuan. Aku mintak maaf sebab tak beritahu kau awal-awal. Bila aku nak beritahu, ada je benda yang kacau. Lastly, aku sendiri terlupa nak beritahu.’

Arin senyum nipis. Zack merenung Arin penuh excited, menunggu apa reaksi Arin tentang jantinanya itu.

‘ Zack.. sebenarnya, Arin pun ada benda nak beritahu.’

‘ Emm?’

‘ Zack dendalah Arin kerja 10 bulan takde gaji, sebab Arin.. Arin..’

‘ Kau masuk bilik aku??’ Mata Zack membulat.

‘ Zack jangan marah Arin. Arin teringin nak tahu apa benda yang Zack sembunyi dalam bilik tu, tu sebab..’ Air mata Arin mula bertakung di tubir mata. Takut melihat Zack merenungnya dalam. Tak lama, Zack pun senyum.

‘ Nope, aku tak marah la. Aku gurau-gurau je pun pasal notis tu pun. Takkan la aku ni kejam sangat kot nak buat macam tu. Cukup, okay? Dah, jangan la nangis-nangis lagi. Aku ni budak baik je tau? Kekadang je aku nakal.’ Zack senyum sambil mengusap air mata Arin.

‘ Jadinya, kau dah lama tau la aku ni perempuan?’ Arin angguk perlahan.

-----

‘ Helo! Zack! Ni aku ni, aku ada benda nak kena beritahu kau!’

‘ Esh! Mangkuk mana nak kena sekeh ni? Wei, siapa ni, call aku pepagi buta yang aman? Takde masa lain kau nak call?’ Zack membebel kerana tidurnya terganggu. Sudah banyak hari tidurnya tidak tentu masa kerana bermacam hal yang perlu diselesai.

Matanya masih tertutup. Air liurnya disapu dengan belakang tangannya sambil sebelah tangan lagi memegang handphone.

‘ Ni aku la, Azim!’

‘ Oh, kau. Nak apa, albino?’ Zack bertanya malas.

‘ Mak ayah aku dah setuju nak aku bertunang!’ Suara Azim kuat menjerit di talian.

‘ Ler, dah tu kau nak kecoh kat aku buat apa? Pergi ar beritahu awek kau je, hai kau ni, sengal betul.’

‘ Kau la sengal, mangkuk! Mak ayah aku nak aku bertunang dengan kau!’

‘ What on earth??!’ Zack automatik terbangun dan matanya terbuka seluas mungkin!

Ahad, 21 Jun 2009

bini aku tomboy ke? 19

' Blah ar kau, jantan keparat!!' Zack menghadiahkan flying kick tepat mengena ke muka tembok uncle Amri.

' Bangang kau, Zack!' Uncle Amri menempik kuat sambil memegang pipinya yang disepak Zack tadi, merah. Tangannya cuba untuk menangkap Zack, namun Zack lebih cepat bertindak.

' Kau lagi bangang la, orang tua tak sedar diri!' Oh, selama ni aku takde tempat and makhluk nak test gaya Twist of Fate Jeff Hardy, so hari ni, kau lah mangsa pertama yang malang kena Twist of Fate aku!

Perut uncle Amri disepak sekuat hati dan lehernya dicekak dan dipulas,( Aku tak reti nak cerita huhu korang tengok la sendiri dalam WWE) akhirnya uncle Amri terbaring kepeningan.

' Baik kau zip balik seluar kau, mangkuk! Geli geleman aku melihat benda alah kau tu! Hish!' Zack menjerit kuat.

' Zack..' Tiba-tiba, suara Arin kedengaran memanggil Zack lemah.

' Arin, kau okay tak?' Zack cepat-cepat mendukung Arin dan dibaringkan ke atas sofa. Kemudian, Zack mencapai baju Arin di atas lantai dan menutup badannya dengan baju tersebut.

' Kau ingat kau dah hebat sangat ke, hah?' Leher baju Zack dicekik dari belakang. Badannya dipusing menghadap uncle Amri yang kelihatannya seperti dinasour zaman batu itu lalu lehernya dicekik kemas. Zack pucat, nafasnya tersekat. Dia cuba melepaskan diri tetapi tidak berjaya. Namun, apa guna ada tali pinggang hitam Taekwondo kalau tak boleh balas balik??

Zack tak mudah menyerah kalah. Dia segera mencucuk 2 bijik mata dinasour tadi sedalam-dalamnya sehingga cengkaman dinasour itu pun terlepas.

' Ahh! Kurang ajar kau!' Uncle Amri melepaskan leher Zack dan cuba menahan kepedihan matanya dicucuk.

' This is for your sins, dinasour gemuk!' Zack melibas pasu bunga sebesar perut uncle Amri tepat ke muka pakciknya itu dan darah memercik keluar. Uncle Amri pengsan di situ.

' Arin, kau tahan sekejap. Aku nak uruskan badak berendam ni dulu.'

' Berat gila! Kau telan duit syiling ke sampai buncit macam ni ni?? Uhh!!' Zack cuba mengheret uncle Amri ke dalam stor dan dikunci dari luar kemudiannya menggunakan mangga Solex sebesar penumbuk.

' Sweet dream, monster!' Zack puas dan lega kerana dia tidak cepat lemah dan mengalah di saat-saat genting. Kalau tak, mesti uncle Amri sempat melarikan diri, dan mungkin aku yang akan dipersalahkan nanti!

' Arin, jom aku bawak kau pergi klinik.' Arin yang semakin pucat itu didukung Zack dan dibawa ke klinik berdekatan.

Sementara menunggu Arin dirawat, Zack menghubungi mamanya. Aku tak boleh selesaikan kes ni seorang diri! Kes berat ni, kalau kes Arin muntah atas aku takpe lagi, ini kes Arin kena rogol!

' Mama, you should come back here ASAP! I've something I need to tell you! No, not in the phone, mama. Okay, okay then, I'll tell you.'

' What??!' Mamanya menjerit kuat di hujung talian selepas Zack habis bercerita. Mak ai, pekak lah anakmu yang seorang ini, mama! Zack menjauhkan sedikit handphone dari telinganya.

' Ye, mama. Sebab tu Zack mintak mama balik, tolong Zack selesaikan masalah ni. Zack takut kalau-kalau uncle Amri sempat lari, ma! Please!'

' Ma, I'll call you back later. Doktor Arin dah keluar ni, ma. Okay, tata.'

' Macam mana dia doktor? Okay tak??'

' Dia banyak hilang darah disebabkan keguguran. Dan dia mungkin akan susah untuk mengandung lagi selepas ni. Kami kena tahan dia dulu untuk sementara waktu sampai keadaan dia kembali stabil.'

' Okay, thanks, doktor. Boleh saya tengok dia?'

' Please. But don't take too long. She needs some rest.' Zack angguk. Dia masuk ke bilik tersebut dan memandang sayu ke arah Arin.

' Aku mintak maaf, Rin. Aku tak dapat protect kau.' Rambut Arin diusap sikit. Arin membuka matanya perlahan.

' Zack.. Kenapa cakap macam tu? Zack tak salah.' Arin berkata perlahan, suaranya serak.

' Tapi, baby kau dah takde, Rin. Kalau aku tak..' Arin menutup mulut Zack.(ehem)

' Benda dah jadi, Zack. Mungkin ada hikmah di sebaliknya.'

' Kau nak makan apa? Aku belikan. Kejap.' Zack bangun dan berlalu jauh sedikit daripada Arin selepas handphonenya berdering.

' Okay, ma. Bila mama nak sampai?' Dari jauh kedengaran Zack bercakap. Arin mengurut perutnya. Babynya sudah tiada. Dia agak trauma dengan kejadian tadi, namun dia cuba menyembunyikannya dari penglihatan Zack supaya Zack tidak terus rasa bersalah. Padahalnya, dia yang patut dipersalah kerana degil tidak mahu mengikuti Zack awal pagi tadi.

' Arin, aku ada benda kena selesai. Kau duduk diam-diam kat sini, okay? Dengar cakap doktor, jangan degil.' Zack bangun, namun tangannya segera disambar Arin.

' Arin mintak maaf, selalu menyusahkan Zack.' Matanya merenung dalam ke mata Zack.

' Arin, kau jangan macam ni. Aku dah anggap kau macam adik aku dah. Dah, okay? Kau kena rehat cukup-cukup. Kau tak sihat ni.' Arin menangis tiba-tiba. Dia hairan kenapa hatinya bagai terhiris duri sembilu mendengarkan Zack hanya menganggapnya sebagai adik sahaja. Hatinya bagai meronta-ronta menginginkan Zack menganggapnya lebih daripada seorang adik.

' Dah, tak nak nangis. Ssshh.. Sini. Aku kan ada ni.' Zack memeluk Arin. Lama Arin menangis sepuas hati di dada Zack sehingga akhirnya dia pun tertidur.

---------------

' Yo, bro! Sorry lambat sikit, ada hal tadi. Jom, masuk.' Zack mempelawa 2 orang bodyguard yang dihantar mamanya untuk masuk ke dalam rumah. Badan kedua-duanya sangat lah kemas dan taf, serupa hero Asta La Vista, babe itu huhu. Dengan spek hitamnya, muka tak payah sebut, aku tengok pun takut beb! Serius giler! Siapa la yang nak kahwin dengan diorang dua ni agaknya huhu.

' Mana dia, tuan?' Mak ai, tuan lagi!

' Ada dalam stor ni, bro. Rasanya dia memang tak dapat keluar.'

' Nak kami cek?'

' Emm, boleh jugak.' Zack membalas. Kedua-dua brothers tadi mengeluarkan senjata. Seorang revolver, seorang pisau. Berkilat siot! Zack telan air liur. Woo, risky gila hidup!

Mereka membuka mangga Solex itu dan menjenguk ke dalam.

' Woi! Lepaskan aku, Zack! Jahanam kau!' Kedengaran kuat suara uncle Amri menjerit.

' Better you just shut up your mouth, buddy!' Ambik kau! Kena sekali dengan bro taf tu huhu. Berani lawan la! Sekali kena shot, innalillah la kau kat situ, mangkuk!

' Sorry la, dinasour. Kau mesti lapar kan? Tapi, aku rasa kau patut diet sementara kes kau ni nak selesai.' Zack menjerit di balik badan abang taf tadi.

' Zack! Mana uncle? Mana dia??' Eh eh? Datang dah ayang dia. Cepat betul!

' Ayang! Tolong honey!' Ya Allah! Makin tua makin menjadi! Aku yang tak mengandung ni pun naik loya tekak mendengarnya! Hee, tak malu siot! Dah curang dengan bini pun, still nak carik bini dia jugak!

' Honey, honey okay tak? Ya Allah, kenapa berdarah-darah ni?' Auntie Maria gelisah.

' Ayang tanya la si Zack tu, apa yang dia dah buat dekat honey!' Esh! Macam pasangan gay pun ada aku tengok! Berhoney honey walaupun dia laki! Tobat aku dengan laki bini nih!

Auntie Maria memandang ke arah Zack.

' Apa dah jadi, Zack?'

' Auntie tanya lah HONEY auntie tu!' Zack menjawab dengan nada memerli, siap dengan gaya mak nyah lagi!

' Zack! Just tell me, okay?? Jangan buat auntie angin dekat sini.' Auntie Maria membalas. Mak ai! Poyo pulak makcik aku ni!

' He raped Arin just now! RAPED! Go ask him la!' Zack membalas bengang. Auntie Maria melopong.

' Betul ke ni, honey? Betul ke??' Nak pulak orang tua tu mengaku!

' Dia tipu, ayang. Dia tipu.' Uncle Amri membalas manja. Orang tua ni memang nak merasa Tomb Stone aku pulak kot??

Thanks to All!



Salam.

Aku sangatlah berterima kasih di atas ke'concern'an korang semua yang m'baca & m'komen tentang post 'Karya aku kat P2U' tu. Aku sangat2 m'hargai!

Utk adik Rynaz yg b'mati2an m'back up akk(ehem), thanks ya, tapi jangan sampai abaikan pelajaran pulak ok? Adik jangan risau na, akak tak kisah sangat dia nak tolong post kan, cumanya dekat P2U tu ramai orang yg kuat agama & tak dapat terima cerita2 yg macam ni, akak rasa tak best orang tuduh akk buat cerita bbukan, sebab tu akk dah malas nak post ke sana.

Utk pengepost citer aku yg tak seberapa nih, aku tetap b'terima kasih pada dia. Cumanya aku dah xnak dipandang serong lagi kat P2U tu, kalau diorang yg nak terus m'baca boleh teruskan kat sini aje.

P2U pun,(kot2 ade yg t'kait dgn P2U m'baca post ni), tanx coz sudi menyiarkan cerita Zack tu. Blog P2U memang best! Cumanya atas sebab2 t'tentu, rasanya pengeposan citer Zack tu harus diberhentikan. Tapi, bukan sebab penulis dah ada blog sendiri, then terus lupakan P2U macam tu je, tapi rasa2nya P2U pun boleh lah faham keadaan penulis ni camne kan huhu.

Apa pon, aku tau korang yang menyokong aku nih memang yang t'best! Mintak maaf coz xdapat balas semua komen di post yg lepas tu, tapi aku nak korang semua tau, yg korang semua memang aku sayang huhu sebabnya tetap menyokong aku w'pun pelbagai wahana bicara yang tidak sepatutnya dilemparkan pada aku (ecece poyo je), tapi korang tetap menyokong aku! Aku sayang korang dan amat m'hargai semua sokongan korang untuk aku!

Aku rasa macam tulis wasiat pulak, cukup lah dulu aku berwasiat, aku pun nak cepat2 habiskan citer Zack tu, coz U dah nak open back da, aku takut aku xsempat nak menaip episod baru utk dipost nnti, so better aku rasa tamatkan cecepat huhu. It's nice to know all the members & readers of this nobel(novel)! Aku dah tak tau nak kata apa, tapi aku memang appreaciated korang semua. Cukup lah, karang makin panjang, penat korang nak m'baca. Okay, thanks lagi 100x, wasallam.

Sabtu, 20 Jun 2009

bini aku tomboy ke? 18

' Rin, jom ikut aku pergi butik kejap. Aku nak lawat-lawat dulu sebelum rasmi nanti.' Zack berkata kepada Arin pada suatu pagi.

' Ala, Arin malas la nak pergi, tak ikut Zack, boleh tak?' Arin berkata perlahan sambil melipat baju yang dilonggok sejemput di atas lantai.

' Bahaya la aku nak tinggalkan kau seorang-seorang dekat rumah ni. Orang jahat ramai sekarang ni. Kalau jadi apa-apa kat kau, siapa nak tanggungjawab? Mama suruh aku jaga kau tau tak?' Zack membebel panjang.

' Takpe, Zack. Arin pandai jaga diri sendiri. Lagipun, kan ke rumah ni ada alarm, Zack?' Jawab Arin acuh tak acuh.

' Kalau jadi apa-apa kat kau, aku nak kata apa kat mak ayah kau, ha?' Zack tak puas hati.

' Takpe, Arin pepandai lah jawab nanti. Zack.. Arin ada benda nak mintak tolong Zack.'

' Apa dia?'

' Tolong belikan Arin buah cempedak. Arin teringin sangat nak makan.' Kata Arin sambil telan air liur.

' Oh, okay. Kau nak apa lagi? Kau fikir dulu, kejap lagi beritahu aku, okay? Aku naik tukar baju dulu.' Zack berlalu ke atas.

5 minit kemudian, Zack pun turun.

' Kau betul tak nak ikut ni? Aku risau la, Rin. Kau dah la tengah pregnant ni. Jom jela ikut aku.'

' Arin nak rehat dekat rumah je, Zack. Arin tak larat nak jalan jauh-jauh.' Arin berdalih lagi.

' Em, yela macam tu. Ingat, kunci semua pintu-pintu ni. Jangan keluar selagi aku tak balik, faham?' Arin angguk di depan muka pintu.

' Zack balik pukul berapa?'

' Aku tak tau lagi. Aku takut lama je aku keluar ni, tu sebab aku ajak kau pergi sekali.' Arin geleng walaupun dah banyak kali Zack memujuknya.

' Okay lah. Aku gerak dulu. Kunci pintu. Jangan main bukak je kalau orang kau tak kenal datang. Dengar tak ni?'

' Ye. Balik cepat tau, Zack. Hati-hati.'

' Ye, aku try balik cepat. Kau pun hati-hati. Ingat baby dalam perut tu.' Zack senyum sekilas dan terus masuk ke dalam perut kereta Porshe itu dan memakai cermin mata hitam. Gila smart! Arin menjerit di dalam hati. Tapi kenapa lah dia perempuan?

-----

Zack merenung Rill's Collection di hadapannya. Rill tu mesti nama aku huhu. Kemudian, dia melangkah masuk ke dalam butik itu selepas pintunya dibuka menggunakan kunci yang diberi mama kepadanya tempoh hari. Mak ai! Plain nak mati! Tak padan langsung dengan nama butiknya a.k.a nama aku yang hensem ni!

Zack pusing-pusing. Luas, cuma macam takde perasaan langsung aku bila masuk dalam ni! Zack pun menghubungi mamanya.

' Ma, Zack nak renovate butik ni, boleh tak?'

' Em ye sayang, buat la apa pun Zack nak buat. Mama tak kisah, jangan letupkan sudah la.'

' Okay, mama bagi number interior designer dekat Zack. Zack nak contact dia sekejap.'

-----

' Okay, look. Saya nak butik ni guna background romantik. Bila masuk, ada aura baru yang menusuk. Cuba awak masuk, ada rasa aura apa-apa tak?' Zack berbicara dengan seorang interior designer kategori auww. Bajunya ketat, rambutnya diikat dan dia memakai cekak di kepala. Tapi bagus orangnya, sebab aku call tak sampai 10 minit dia dah sampai kat butik ni.

' Nope, tak rasa apa-apa.'

' Haa, pandai! Kalau boleh, saya nak encik..'

' Ehem.'

' Oh, sorry, saya nak mintak Erica, ehem, tolong tambahkan mood romantic, bila masuk, rasa terawang-awang je.' Erica.. mungkin nama asalnya Eric kot, tapi nak feminin sikit, tu yang jadi Erica tu.

' Okay, no problem punya.'

' Letak air terjun kecik seketul, lampu oren untuk yang malap and cerah, dekat cermin pulak, bila ada orang berdiri depan cermin tu je, terus lampu menyala. And fragrance! That's the most important. Awak mesti tahu kan apa fragrance yang sesuai, then speaker pun saya nak awak letak sekali. Boleh?'

' Boleh, tapi certain things I kena mintak tolong kawan I jugak la.'

' Takpe, Rica. Just finish them, then I'll pay you, okay? Just make sure everything's perfect, that's all. This is for the deposit. Call saya kalau ada apa-apa, okay?'

' Thanks for your cooperation!' Zack senyum kambing gurun, kemudian menghantar Erica keluar dari butiknya dengan ekor matanya sahaja.

' Uhh, lewat dah ni. Mana aku nak cari cempedak pulak untuk si Kitten tu?' Zack menggaru-garu kepalanya dan merenung ke luar.

-----

' Eh, uncle Amri. Zack takde kat rumah, nanti je uncle datang balik, okay?' Arin berkata di balik pintu pagar yang berkunci dari dalam selepas dia keluar untuk melihat siapakah yang menekan loceng rumah sampai 12 kali itu. Kalau boleh, nak tekan sampai meletup kot kotak loceng tu baru puas hati!

' Takkan tak nak jemput uncle masuk dulu kot?' Kata uncle Amri sambil mengurut-urut perut buncitnya.

Arin kelip-kelip. Apa patut aku buat ni? Arin dah mula blur. Nak ajak masuk, dia sendiri seram melihat ke arah uncle Amri yang suka sangat merenungnya itu. Tapi, nak paksa dia balik, karang tak hormat tetamu pulak. Arin pening, akhirnya dia membukakan pagar untuk uncle Amri masuk.

' Masukla dulu, uncle. Tunggu Zack balik. Saya masuk dalam dulu.'

' Ala, duduk la dulu dekat sini dengan abang. Kita borak-borak.' Esh! Cukup lah tidak sedar diri pakcik tua ini! Kalau aku tak tahan ni, mahu aku muntah hijau kat muka dia! Ee, geli geleman gila!

' Tak boleh, saya banyak kerja ni, uncle.' Arin menolak baik. Namun, uncle Amri mula menarik lengannya kuat.

' Lepaslah, uncle! Sakit ni! Eh, apa ni, uncle! Saya tak suka la!' Kata Arin apabila uncle Amri mula mendekatkan dirinya dengan badan Arin.

' Arin, abang tak tahan la tengok Arin. Tiap malam abang terbayangkan Arin. Muka Arin, badan Arin.. cantik sangat.'

' Cukup la, uncle. Lepaskan saya. Tolong.' Arin terus merayu. Fikirannya memikirkan Zack. Kenapa dia tak balik-balik lagi? Ya Allah! Kau tolong lah aku!

' Jangan macam tu, sayang. Abang betul-betul.. Aduh! Perempuan sial!' Arin menyepak celah kangkang uncle Amri sekuat hati seperti yang pernah diajar Zack dan dia segera berlari ke pintu rumah.

' Tunggu kau!' Uncle Amri mengejar Arin dari belakang. Dada Arin berdebar kuat. Kakinya bergetar, namun dicuba untuk terus berlari. Katakutan melanda diri, dia sudah tekad tidak akan mudah menyerah diri kepada lelaki lagi!

Uncle Amri menolak kuat pintu rumah yang tidak sempat ditutup Arin. Arin mencuba sedaya-upaya untuk menutup pintu tersebut, namun apa lah daya seorang wanita berbanding lelaki, yang badannya pulak kalah anak badak air itu!

' Kau ingat macam tu je aku nak lepaskan kau, hah? Takkan sekali-kali! Dah lama aku tunggu peluang ni. Peluang aku nak merasa badan bergetah kau tu!' Arin terjatuh selepas pintu besar itu ditolak kuat oleh uncle Amri. Air matanya sudah mengalir di pipi. Sakit dan perit mula terasa di rahimnya. Darah merah menitik keluar.

' Oh, takut ye, sayang? Jangan takut, abang dah excellent dalam semua ni. Sini.'

Arin menangis dan meraung sekuat hati. Namun, suaranya terlalu perlahan dan jauh untuk didengar oleh jiran sebelah. Tangannya memegang bawah perutnya. Kesakitan yang amat terlalu dirasai. Uncle Amri terus meraba-raba tubuhnya. Dicium-cium penuh nafsu.

' Oh, sayang abang period ye? Nasib lah, sebab abang memang suka kalau sayang period time macam ni. Baru nikmat.' Arin tidak berdaya untuk melawan lagi. Dia sudah longlai di atas lantai dan terpaksa merelakan semua perbuatan uncle Amri. Cuma hatinya berdoa kepada Allah supaya ada pertolongan yang datang.

Zack memarkir kereta di porch dan keluar sambil menyanyi-nyanyi, mesti dia suka aku beli kan cucur cempedak nih! Zack senyum membayangkan muka gelojoh Arin apabila dapat makanan yang diidamkan hehe.

Kasut lelaki mana ni?? Zack menolak daun pintu pantas.

' Arin!' Zack menjerit kuat melihatkan yang Arin sudah tidak berpakaian dan sedang dirogol oleh uncle Amri, adik ipar mamanya! Cucur cempedak yang dibelinya untuk Arin tadi dilempar ke sisi.

' Berani kau buat macam ni??!'

Jumaat, 19 Jun 2009

Karya aku kat P2U..(hot gossip ehem)


Salam.
Aku malas nak citer sal ni, tapi aku pun xtaw la camne ye, coz nya aku perasan dah 2 episod citer Zack tuh ade kat P2U, pdahal aku dah stop post citer aku kat sana. Aku pun tak tau makhluk mana yang m'post cter tuh & aku dah malas nak post coz aku dah agak, gerenti ramai yg akan salah paham dgn ke'caring'an si Zack tuh. Padahal citer nye belum pun habis, dah pandai buat conclusion yang aku ni mnulis citer lesbian & kata pulak cter tu citer bodoh. Huhu, sabar je la.

So so nya, aku memang xkisah org nak copy citer aku tu, sbb tu aku x disable copy paste, tapi skrgni aku dah mula t'pikir sal disable copy paste tu memandangkan org kat P2U da memandang serong pada cter ku itu. Hehe aku tau, antara reramai memember blog nih, mesti ada gak yg mula pikir aku nih menulis citer bbukan, tp apa pon, citer nih tak melibatkan homoseksual untuk info korang lah (terpaksa bocorkan rahsia huhu). Mungkin gak aku buat watak Zack tu t'lalu caring, but it's the reality.

Sepanjang pengalaman aku m'baca & m'kaji, tomboy ni memang caring pada girl & suppose to coz they are a girl actually, right? Macam aku pun, biasa ar kalau ada kawan sakit, memang aku akan layan diorang camtu pun. Pape pon, mungkin dah nampak macam t'lalu over dalam storyline aku sampai org pikir bbukan kan.

Jadinya, xpelah kan sebab bukan semua orang boleh terima tomboy or boyish dalam hidup diorang. Untuk korang yang dah mula pandang serong, arapnya xperlu lah ye, coz nye cter nih cam cter normal yg lain, cuma ade part2 yg abnormal pada certain2 org. Korang still support aku tak ni huhu.(?) Tapi kali ni aku xmajuk tau, just nak luahkan pasaan je huhu. Steady as usual, peace! Smile then!

** Nak tanya p'dapat korang, patut x aku disable copy paste? Thank u so much333 kpd semua readers! Sayang korang semua!

Selasa, 16 Jun 2009

bini aku tomboy ke? 17

' Arin! Kau tak jemu ke duduk terperuk je kat rumah ni? Jom esok kita pergi air terjun nak?' Zack bertanya semangat kepada Arin petang itu.

' Em, tak kisah, Zack. Arin ikut je apa plan Zack.' Arin membalas acuh tak acuh.

' Kenapa dengan kau ni, Rin? Apa dah jadi? Kau nampak pelik je aku tengok? Baby buat hal ye? Huhu.' Kata Zack, senyum sambil mengurut-urut perut Arin. Namun Arin menepis lembut.

' Arin nak pergi tandas.' Arin berlalu. Aish. Apa kes? Selalu steady je kalau aku usik-usik pun? Lagi suka ada la. Hish, ni payah ni jadi orang mengandung, mood jadi tak tentu hala. Em, takpe jela, nak buat macam mana kan, dah nature macam tu. Kemudian Zack mencapai handphone Sony Ericsson nya dan mencari nombor contact abang Din.

' Assalamualaikum! Haa, bang Din! Ni Zack. Esok free tak?'

Zack??! Mana dia dapat nombor aku?? Aduh, aku memang tengah rindu gila dengan dia! Macam ada instinct je si Zack ni hehe.

' Wa'alaikumsalam, Zack! Mana dapat nombor abang?' Abang Din cuba steady cover macho, walaupun hati dah berdebar gila kuat saat mendengar suara ' buah hati pengarang jantung' yang 'dirindui'. Ehem..!

' Oh, ada la, bang. Takat nombor telefon abang tu, petik jari je dapat!' Padahal, bukan main susah dia merayu kat mama mintak nombor telefon abang Din, memandangkan mama je yang ada meng'save' nombor abang Din hari tu.

' Ala, mama, boleh la bagi, ada benda penting Zack nak cakap dengan dia..' Zack memujuk mama supaya memberikannya nombor telefon abang Din pagi tadi semasa dia menghubungi mamanya di Perak.

' Nak buat apa? Zack nak menggatal dengan lelaki tu ke, ha? Tak boleh! Mama tak bagi.'

' Ala, boleh la, ma. Zack bukan nak menggatal pun, mama kan tau anak mama ni jenis yang macam mana? Bukan jenis menggedik tak tentu hala punya orang, ma. Boleh eh, ma?' Zack terus memujuk sampai akhirnya mama terpaksa mengalah. Anak pun seorang tu je yang ada, tu la yang kena bebetul jaga walaupun tak la menjaga sangat pun huhu.

' Yeah, thanks mama! Love you forever and ever!'

' Zack, ada apa call abang ni?'

' Eh, em.. Takde, Zack nak tanya abang free tak esok? Nak ajak abang pergi air terjun.' Zack yang sempat mengelamun sebentar tadi terkejut mendengar suara abang Din di talian.

' Oh, boleh kot. Nanti abang tanya bos dulu, okay? Ni nombor Zack ke?' Che, buat-buat nak tanya bos konon, padahal kalau ikut hati, aku nak je terus jerit boleh, boleh, boleh sangat! Yes, pucuk dicita, ulam mendatang! Tapi, apa pun, kemachoan tetap kena jaga, tak ke nampak gelojoh sangat nanti hehe.

' Yep. Okay, apa-apa nanti abang call je nombor ni. SMS pun akan dilayan huhu.'

' Okay, beres, Zack!'

' Okay, bang! Gotta go. Tata.' Zack menekan butang merah pada handphonenya itu. Uhh, bahagia pulak rasanya boleh lepas rindu walaupun cakap ikut telefon je hehe.

Yes, yes, yes! Abang Din excited gila sakan selepas mendapat call daripada Zack, esok aku nak luahkan perasaan aku kat dia! Wah, dah lama tak beromantik nih! Ehem, esok jugak aku akan test, dia lelaki or perempuan!

------

' Rin, kau bawak towel, baju and seluar spare. Mana tau kot-kot kau teringin nak mandi ke?' Arin angguk sikit je.

' Rin, kenapa dengan kau ni? Unhappy je aku tengok? Kau ada masalah ke? Cuba beritahu aku?' Arin geleng. Dia kelihatan sedikit leka menyapu sampah di dapur pagi itu.

' Ha, helo, bang! Abang tunggu dekat kedai, nanti saya gerak sana, okay?' Arin menjeling sebentar. Hatinya masih kecewa selepas mengetahui yang Zack adalah seorang perempuan, namun dia cuba bersikap dingin bagi menghilangkan perasaan sayang dan cinta yang dah berputik tanpa dipinta itu.

------

' Wah, besarnya kereta, Zack?' Abang Din terpaku sebentar melihat Toyota Vios yang dipandu Zack.

' Takde, bang. Sewa je ni! Jom, masuk!' Abang Din pun masuk dengan membawa beg plastik sederhana besar.

' Eh, Arin. Apa khabar?' Abang Din menegur. Arin senyum je. Ada jugak budak ni, ingat aku berdua je dengan Zack!

' Dia tak sihat sikit 2, 3 hari ni, bang. Entah kenapa entah.'

' Oh..' Abang Din mula tak sedap duduk. Banyak betul duit dia sewa Vios ni? Bukan murah, mahu cecah ratus-ratus jugak kalau sewa sehari semalam. Minyak lagi.

' Bos kata apa, bang?' Zack mencari topik bersembang dengan makhluk yang dah berjaya membuatkan hatinya berbunga-bunga.

' Oh, okay je bos tu. Takde masalah pun.' Mereka terus bersembang, manakala Arin lebih senang untuk berdiam diri dan melayan blues seorang diri di sebelah Zack. Kekadang Zack bertanya keadaannya, namun dia tetap ber'acting' dingin.

Sesampainya mereka ke sana, Zack dah tak menyempat dah nak terjun ke dalam air.

' Wah! Air terjun kesayanganku! I'm coming!' Zack terus melompat masuk ke dalam air jernih di situ selepas mereka mendaki beberapa puluh anak tangga untuk mencari port yang best. Abang Din juga begitu, cuma Arin sahaja yang tidak segembira mereka berdua.

Zack sangat happy. Dia menyimbah-nyimbah air ke muka abang Din, abang Din pun membalas. Mana boleh biar! Abang Din bahagia dapat menghabiskan masa bersama dengan Zack. Arin nampak macam dah tak menjadi saingan aku lagi dah kali ni hehe! Mereka berdua bermain-main, berenang-renang ke sana sini mengalahkan budak kecik.

Abang Din cuba memerhatikan Zack.

' Kau tengok lah halkum dia!' Abang Din teringat akan kata-kata Arif apabila dia bertanya bagaimana mahu membezakan antara lelaki dan perempuan.

' Tapi, tak semua lelaki halkum dia besar! Tengok macam aku ni, mana ada nampak pun halkum aku!' Abang Din membalas. Dia juga pernah terbaca yang bukan semua lelaki mempunyai halkum yang nyata dapat dilihat, dan ada jugak perempuan yang mempunyai halkum di tekak.

' Kau tengok dada dia.' Aku tengok rata je macam dada aku?

' Kulit dia, lembut tak?' Em, agak lembut jugak kalau banding dengan aku.

' Bulu dada mesti ada kalau lelaki.'

' Bukan semua lelaki berbulu la, mangkuk!' Kena cepuk sekali.

' Lastly, kau bukak je seluar dia, cek dengan mata kau, kan senang?'

' Banyak la senang engkau! Hai, kau ni memang nak kena penangan sulung aku kot??' Khayalannya sebentar tadi hilang selepas terdengar suara Zack bercakap.

' Rin, come! Don't act like that! Come!' Zack menghulurkan tangannya kepada Arin yang berada di tebing, cuma membasahkan sedikit kakinya yang putih melepak itu.

' Tak nak.' Arin masih berkeras. Zack geram. Dah lama aku tak buli orang ni! Yang tak nak tu la yang aku nak sangat bagi 'nak'!

' Ahh! Zack! Habis la basah!' Zack menarik tangan Arin masuk ke dalam air yang agak dalam jugak itu. Ketawa Zack berderai kuat.

' Uhh, lemas!' Arin jerit kecil. Zack segera mencapai tangan Arin yang sudah agak tenggelam itu. Tangannya memeluk kemas pinggang Arin supaya Arin tidak terus tenggelam. Air terjun pun, ada certain-certain places yang boleh lemaskan orang!

' Arin! Kau okay tak??' Zack memegang pipi Arin yang terbatuk-batuk itu.

' Zack! Kenapa buat Arin macam ni??' Arin menampar-nampar lembut dada Zack. Tanpa sedar, dia menangis di bahu Zack.

' Arin, kenapa kau nangis ni?? Sakit kat mana-mana ke? Cakap la kat aku?' Zack bertanya lembut. Tangannya membelai lembut rambut basah Arin. Abang Din hanya melihat dari jauh dengan api cemburu yang membara. Fuh! Acting sebijik macam loving couple! Ish, panas gila siot dah hati aku ni!

Zack perlahan-lahan membawa Arin naik ke tebing. Tangis Arin masih bersisa. Sekian lama dipendam, akhirnya dia harus akui yang dia tidak dapat membuang perasaan itu pada Zack dengan begitu mudah.

' Kau sejuk tak?' Zack risau apabila dilihat bibir Arin membiru. Segera dia mencapai tuala dan menyelimutkan tubuh Arin. Tapak tangannya digosok-gosok dengan tapak tangan Arin, bagi memberi sedikit haba kepada Arin.

' Nak makan? Aku suapkan kau.' Abang Din terabai sebentar. Fikiran Zack hanya tertumpu pada Arin. Selepas disuap beberapa sudu bihun goreng oleh Zack, Arin menggelengkan kepalanya.

' Kau okay tak ni? Nak balik sekarang tak?' Zack bertanya penuh risau.

' Takpe. Jauh kan kita datang.'

' Tak kisah, kau tu yang lagi penting. Kau okay tak ni? Jom, baring dulu dekat pondok tu sebelum kita balik, okay?' Zack memapah Arin menuju ke satu pondok batu yang terdapat di situ.

' Bang Din, jom makan dulu!' Zack menjerit dari jauh. Abang Din dilihatnya sedang kebosanan seorang diri di situ. Kemudian, dia pun naik ke darat dan mencapai tuala yang dibawanya tadi.

' Macam mana, Arin okay tak?' Abang Din berbasa-basi. Sibok jela kau ni! Hari tu kau jugak kacau 'date' aku dengan Zack! Hari ni, kau lagi! Ikut hati, mau dicepuk-cepuk je kepala si budak Arin tu, namun akalnya masih waras. Mungkin jugak Zack akan memarahinya kerana mencepuk Arin, kerana Zack nampak macam begitu caring and sayang kepada Arin, mana mungkin dia tak marah kalau aku cederakan Arin??

' Entahla, bang. Macam nak demam pun ada jugak. Sini, baring atas paha aku. Pening tak, em?' Uhh! Sakitnya lah jiwa aku ni melihatkan adegan berchenta itu! Abang Din mengeluh berat selepas Zack membaringkan Arin di atas pahanya. Tangan Zack mengusap-usap lembut dahi Arin.

' Zack, abang pergi tandas kejap, tukar baju.' Abang Din tak sanggup lagi melihat aksi Zack dan Arin yang sangat merobekkan hatinya. Cemburu gila ni! Namun, aku tak berdaya nak menghalang, apa kes aku nak pergi halang-halang dia pulak? Dia bukan kekasih aku pun! Abang Din melangkah hampa ke tandas.

' Okay, bang. Kau nak air tak?' Terdengar dari jauh suara Zack bertanya penuh kasih sayang kepada Arin, hilang habis semua kegembiraannya tadi.

Selepas abang Din kembali dengan baju keringnya, Zack mengangkat kepala Arin dan dibaringkan ke atas beg yang dibawa tadi.

' Bang, tengokkan si Arin ni kejap. Saya pergi tukar baju.' Abang Din angguk.

' Kejap ye, Rin.' Arin kelip-kelip memandang ke arah abang Din yang duduk berhadapan dengannya.

' Abang Din.. Zack baik kan? Caring sangat.' Arin bersuara perlahan. Abang Din angguk sikit.

' Dia cukup semua ciri-ciri. Semua yang baik ada kat dia, walaupun dia nakal. Baik, caring, ada rupa, kaya..' Arin memuji Zack dengan suara yang putus-putus dan serak.

' Kaya?' Perkataan yang menarik minat abang Din. Mulanya, dia malas mahu melayan si Arin ni meraban, tapi perkataan yang baru disebut tadi sangat menarik perhatiannya.

' Ye, bang. Dia anak Dato'. Dato' Muhammad. Dato' tu ada banyak syarikat besar kat Malaysia and oversea.' Dato'?? Dato' Muhammad?? Harapannya yang sedikit punah tadi kini hancur berkecai menjadi debu. Darjatnya terlalu jauh jika dibandingkan dengan Zack. Ibarat langit dan bumi!

' Bang Din!' Zack senyum. Senyuman Zack kini bukanlah menjadi penyeri baginya lagi, mungkin akan menjadi racun yang bisa membunuh!

Isnin, 15 Jun 2009

Boyz or Girls??












http://azzuraabdlatif.blogspot.com/2008/09/beza-lelaki-dan-perempuan.html


Siapa suka buat kerja gitu? yg pasti bukan aku huhu. Aku lebih pada yg belah kanan, bukan kiri hehe. Tapi tak la sampai xmandi huhu. Tu la beza laki n perempuan. Tapi, xsemua laki cam2 n xsemua perempuan cam2 kan hehe. Just 4 fun postin' this!

Ahad, 14 Jun 2009

For GIRLS only! Season 2(ehem)






Sepertinya yang aku da kabo kan pd kengkorang yg da m'bc post aku yg smlm, so aku dah cuba m'cari gali a.k.a m'kaji huhu apa alternatif yg ade selain kita guna pad biasa je. So, disebabkan aku care sal diri aku n diri korang jugak, aku rekemen kan korang 1 benda : cloth sanitary pad.

Bunyi cam zaman dulu kala cam zaman paleolitik, tp aku nak bagi korang tau sal ni, coz org oversea pun da jual benda ni, tapi actually kita boleh buat sndiri = handmade or homemade.

http://www.youtube.com/watch?v=OIdUaNd8QiE

Korang yg care sal health korang, blh la tgk vid tu. Aku jumpa blog yg citer sal klbihan pakai kain sanitary pad tu. Antaranya(cam karangan BM lor plak):

O Murah, of coz coz korang just buat 6 helai utk ditukar 4 jam sekali, tahan hampir 5 tahun kalau pandai jaga. Untuk basuh, cam2 jela. Tips basuh: rendam dalam air sejuk n letak sabun serbuk. Bagus g, guna antiseptik

O Kurangkan sakit masa period, keputihan korang (kalau ada) sebabnya kita guna pad murah tu.

O Darah cepat habis (orang yg kata, aku still xtry g coz still xsiap. Maklum la, aku ni memang la terlalu "expert"nya bab menjahit)

O Care 4 earth. Kalau pakai pad, kan ke ade plastik kat bawahnya. Plastik tu ambik masa brpa ratus n mgkin juta tahun utk lupus, betul kan? So, sayang bumi yg dah makin tua ni, cuba la cari alternate ways utk camatkan bumi kita.

O Comel - khas utk aku huhu. Coz kita boleh pilih kain n corak yg kita suka - b'bunga warna warni - pad besa ne ade, plain putih je kan, mesti smgt kalau tgk benda comel2 nih huhu

O Selesa = comfort. Guna cotton punya kain, sedap n lembut je

O Tak b'bau. Kain = lebih breathable than pad besa. Besa kan kalau pakai pad utk masa yg lama - mesti ade smell yg kurang best.(Aku baca yg nih)

O Save cost = tak perlu habiskan duit beli pad tiap bulan. Omputeh tu kata, dia save hampir 50% compared to dia memakai disposable pad

O Hilangkan gegatal kat 'situ' time datang bulan.

** Ni je yg aku ingat selama aku m'kaji huhu ni la partime aku huhu, tapi okay what, kaji benda b'pekdah kan hehe.

** Cara lain ade, tapi utk korang yg banyak duet la huhu pe g, pad herba. yg tu selama aku baca, dia war2 kan yg pad tuh dibuat dari 100% kapas. tapi, bagi AKU, agak m'bazir nak beli mmahal, then kita akan buang jugak. Tapi terpulang pada pendapat korang sendri okay. No hard feeling huhu

** Utk xnak bagi bocor, boleh la m'cari kain yg telap air, jahit sekali dekat bawahnya. Cth yg aku jumpe = payung yg dah rosak, gunting huhu cian pulak dengar, kertas plastik yang tebal n x b'bunyi tu, aku pon tak tau apa nama nya, tapi yg sll org guna wat lapik meja tu.. Ni jela yg aku ter'pikir pon. Kalau korang ade info baik punya, check me out huhu.

CARE 4 THE HEALTH, CARE FOR THE EARTH - ayat poyo aku, kalau ade ayat ni org lain guna, pinjam jap ye hehe. Aku xnak sakit kanser serviks n lain2, so utk korang pun aku rasa yg sama gak, sebb tu aku tulis sal ni. Have a nice day then!

For GIRLS only!


Ketika wanita di datangi haid bulanan atau selepas bersalin/ keguguran, wanita akan menggunakan tuala wanita. Takungan darah di tuala wanita itu menggalakkan pembiakan bakteria kerana kandungan protein darah menjadi sumber makanan bakteria. Selepas memakai tuala wanita beberapa jam, wanita akan terasa gatal-gatal di bahagian faraj, malah selepas habis haid ramai wanita mendapat jangkitan pundi kencing menyebabkan kesakitan dan kerap buang air kencing. Jangkitan yang teruk dan berulang serta jika ditambah faktor daya ketahanan badan yang lemah akan mengakibatkan wanita berkenaan terdedah kepada risiko mengidap penyakit yang lebih teruk seperti turun darah berterusan, ovarian cyst, endometriosis, kanser dan sebagainya.

Beberapa hasil ujian yang dilakukan di negara barat membuktikan terdapat bahan toksik dalam tuala wanita biasa. Persatuan Pengguna Pulau Pinang juga pernah mendedahkan bahaya tuala wanita biasa kepada kaum wanita. Selain dari takungan darah yang menjadi punca pembiakan bakteria, kandungan dalam tuala wanita tersebut sendiri mendedahkan wanita kepada risiko penyakit yang digeruni tanpa disedari. Berapa ramai wanita yang sedar bahawa tuala wanita diperbuat daripada gentian/serbuk pulpa kayu yang diputihkan dengan bleaching (klorok)?

Bleaching/klorok adalah asid peluntur yang biasa digunakan semasa mencuci pakaian atau lantai rumah. Asid ini apabila di lekatkan pada kulit seperti difaraj, ianya akan menyerap masuk ke dalam sel-sel tubuh badan dan lama kelamaan akan terkumpul dan boleh memudaratkan rahim.

Rata-rata wanita fikir semua tuala wanita diperbuat daripada kapas asli kerana ia berwarna putih. Kandungan dioksin / toksik yang tertinggal dalam tuala wanita biasa boleh meresap masuk ke dalam tubuh si pemakainya dan kemudian tersimpan dan terkumpul di dalam sel lemak badan. Ini boleh menimbulkan kerosakan/penyakit yang serius dan membawa maut. Pengguna berhadapan dengan risiko lemah sistem imuniti, radang pelvik, kurang subur serta ia turut menjejaskan perkembangan dan kesihatan janin dalam kandungan.

Tuala wanita biasa yang berasaskan pulpa kayu juga mengandungi bakteria. Hasil ujian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendapati jumlah bakteria amat tinggi sehingga 10 kali ganda lebih dari piawaian antarabangsa dan boleh membawa kepada jangkitan faraj.

http://www.wanita2u.com/print.php?sid=415

Aku xtahu ar kalau korang semua dah tau pasal semua ni, cuma nya aku rasa ramai lagi di antara korang2 semua yang still memakai pad biasa2 yang ade dijual kat kedai, supa market, etc..

aku pun same gakz dulu tapi pas aku tau bahaya nya pad yg besa kita pakai tu, teruslah aku jadi confused. patut ke aku terus memakai pad yg boleh menyebabkan aku yg masih muda & cun ini(ehem) sakit? pikir balik, aku memang tak sanggup nak pakai pad yang dah direndam BEBULAN2 dalam chlorox a.k.a bahan kimia yg blh memudaratkan 2. Tapi, aku nak gakz tanya apa pendapat korang semua? Pe patut aku buat?? plz komen ok. tanxxx utk korang!

Jumaat, 12 Jun 2009

bini aku tomboy ke? 16

' Arin! Kau kat mana??' Zack terjerit-jerit kuat memanggil nama Arin. Kemudian dia berlari keluar selepas habis dia berjogging di dalam rumah mencari Arin.

' Arin! Ya Allah! Budak ni! Kan aku dah pesan jangan keluar rumah?? Kau ni suka buat aku rasa nak tercabut jantung, tau tak??' Zack bengang melihatkan yang Arin ada di luar, duduk di atas kerusi taman, tengah usap-usap kepala and badan anak kucing putih di atas meja, entah mana dia dapat entah.

' Zack, jangan lah marah. Arin tengah baring tadi, tetiba terdengar bunyi anak kucing, sebab tu Arin keluar.'

' Kau tau tak aku punya lah mencari kau, dari utara ke selatan, timur ke barat? Kau tengok berapa liter peluh aku ni??' Zack bertambah bengang apabila Arin buat tak dengar dia membebel kerana sibok mengusap kitten itu dan merenung kitten itu makan.

Kemudian, Zack mencekup geram anak kucing itu dan melemparnya ke atas rumput. Ish ish, kejam giler siot!

' Zack! Kenapa lempar dia?? Tak baik tau? Alolo, anak comel mama, sini meh, sakit tak kaki?' Arin bangun cepat dan mendukung anak kucing tersebut dan membawanya masuk ke dalam rumah.

' Hah, bagus lah! Muka kau dengan ANAK kau tu memang sepesen!' Boleh dia ignore aku macam tu aje?? Sakit jiwa betul aku! Tapi hairan jugak aku ni, kenapa dengan anak kucing pun aku nak jeles??

-----

' Arif, sini kejap, sembang dengan aku.' Abang Din memanggil kawannya di kedai petang itu.

' Haa, pesalnya?' Arif pun duduk di meja yang sama dengan abang Din.

Abang Din merenung dalam mata Arif. Kemudian, tangannya menyentuh dan meramas-ramas tangan kasar rakannya itu.

' Woi! Apa kes dengan kau ni, Din? Kau terkena sawan babi ke?' Arif bertanya kuat. Segan dengan beberapa pelanggan kedai mereka yang sudah membuat muka pandang sinis and tertanya-tanya apabila melihat ke arah mereka berdua.

Abang Din diam. Kemudian, dia meraba pulak paha Arif dan mengusap-usap perlahan. Kenapa takde feeling pun? Kalau dengan si Zack, dia pegang tangan aku je pun dah rasa macam terpanah kilat! Ish, hairan ler aku..

' Ish, dah lah, Din! Kau ni mabuk agaknya? Lelaki dengan perempuan pun tak reti nak beza ke??' Arif bangun pantas dan meninggalkan abang Din terkebil-kebil seorang diri.

Kenapa aku just ada feeling kat Zack, bukan kat lelaki lain? Ni ke meaning the power of love? Huhu.. Yep! Aku dah jatuh cinta! And aku akan cari budak tu nanti, cakap perasaan aku kat dia, tak kisah la aku gay ke apa, yang penting aku cintakan dia!

Eh, mana boleh la. Haram lelaki bercinta dengan lelaki. Anak pun tak dapat, dosa yela dapat! Uhh, pening betul kepala otak aku!

Tapi, kalau aku takde feeling kat jantan lain, mungkin ke si Zack tu perempuan?? Ahahaha.. Kalau gitu, aku memang lah seorang manusia yang normal!

-----

' Morning. Zack!' Arin menyapa Zack pada pagi itu.

' Morning.' Zack macam biasa la. Kalau dah dapat PS 2, jangan harap nak kisah dengan dunia nih! PS 2 nya yang jatuh tempoh hari sudah dibaiki. Kena RM 200. Hai, budak Adam tu, memang sedap kalau aku buat perut dia tu punching bag!

Arin menyediakan sarapan, kemudian memanggil Zack untuk makan sekali.

' Kau makan lah dulu, Rin! Nanti je aku makan!' Zack menjerit kuat dari depan.

' Ye..' Arin naik ke atas untuk mengemas rumah dan bilik-bilik yang ada. Ada lebih kurang 10 bijik bilik untuk dikemas.

INI BILIK ZACK. JANGAN MASUK TANPA KEBENARAN. TAMBAH LAGI ARIN. KALAU KAU MASUK, AKU POTONG GAJI KAU RM5000. ;D HAHAHA..

Arin membaca notis yang ditulis dan ditampal di depan bilik Zack sebelum dia masuk. Potong gaji 5 ribu? Apa maksud? Gaji aku RM 650 je sebulan? Arin turun dan bertanya kepada Zack yang sedang makan sarapan di ruang tamu.

' Zack, apa maksud kalau Arin masuk bilik Zack, kena potong gaji RM5000?'

' Ohh, tu maksudnya kau kerja kat sini lebih kurang 10 bulan tapi takde gaji untuk kau. Faham? Denda untuk kau sebab tak ikut cakap aku.' Zack membalas dengan selamba.

Arin angguk-angguk dan berlalu.

Petangnya Zack mengajak Arin bersenam.

' Rin! Kau kena bersenam and banyak bergerak. Baru senang kau nak lahirkan baby nanti! Jom, ikut aku bersenam. Tapi, kau kena hati-hati, okay? Jangan buat senaman yang berat pulak. Tanya aku dulu sebelum kau buat.'

' Ye, Zack.' Mereka pun bersenam bersama-sama.

' Arin, kau pernah belajar taekwondo tak?' Arin geleng laju.

' Sini aku ajar.'

' Bukak kaki sikit, tangan kiri dekat sini, tangan kanan buat ala-ala nak tumbuk orang. For the best result, kau bayang kau nak tumbuk orang yang paling kau benci, gerenti best punya!' Muka Arin merah lagi kerana badan Zack betul-betul rapat menyentuh belakang badannya kerana mahu mengajarnya betul-betul.

' Dah, cukup untuk hari ni. Thank you untuk cikgu Taekwondo kau yang hensem ni huhu.' Arin senyum dan mencubit pipi Zack. Alamak, tercubit. Refleks coz geram tengok dia comel sangat!

' Kenapa? Tak boleh blah ke tengok muka aku yang terlalu hensem ni, Rin?' Zack senyum macho.

' A'ah. Jom masuk, Zack. Arin nak mandi, dah busuk sangat ni dengan peluh.'

' Kau je, aku wangi ar.' Kata Zack sambil meletakkan tangannya ke bahu Arin. Arin bahagia melihat senyuman mesra di bibir Zack.

------

Apa yang dia sembunyikan dalam bilik dia tu? Ada perempuan lain ke?? Arin mula berfikir tentang bilik Zack 3 hari kemudian. Dia menyusun langkahnya perlahan ke bawah, melihat pada Zack yang sedang leka dengan TV dan PS 2 nya itu, kemudian dia pun naik dan menapak ke bilik Zack.

Dengan hati penuh debaran, Arin memegang tombol pintu. Mintak-mintak dia tak kunci. Tangannya terketar dan cuba memulas tombol pintu tersebut, namun hatinya hampa selepas pintu tersebut berkunci.

' Hah, kau buat apa depan bilik aku ni, Rin?' Zack tetiba muncul dengan muka jahatnya.

' Ya Allah! Terkejut bapak gajah mengamuk!' Arin melatah kuat kerana disergah Zack secara tiba-tiba.

' Oo, kau nak pecah masuk dalam bilik aku ye?'

' Takde. Arin betul-betulkan notis tu je, Zack.' Zack mendekati Arin. Kedua-dua tapak tangannya dirapatkan ke dinding, seperti mengurung Arin yang masih berdebar kuat itu.

' Zack, buat apa ni?' Arin bertanya perlahan kerana dadanya agak rapat dengan Zack.

' Kau tau tak kau ni cantik? Dah lama aku pendam perasaan aku dekat kau, Rin. Kau tak rasa ke apa yang aku rasa?' Zack bertanya sambil tangannya membelai lembut pipi Arin.

' Rasa.' Arin berkata perlahan dan tunduk kemudiannya.

' Kau sanggup tidur dengan aku malam ni, em?' Zack merenung mata Arin. Huhu, so cute!

' Ye, sanggup..'

' What?? Arin, I've told you before, jangan serahkan body kau pada lelaki yang bukan suami kau!' Hai, susah betul la cakap dengan si Arin ni. Tak faham BM agaknya!

' Habis, kenapa Zack.. tanya Arin macam tu tadi?'

' Aku saja nak test kau, Rin. Aku baru goda sikit je, senang je kau setuju. Rin, jangan bagi pisang berbuah dua kali.' Zack serius.

' Tapi, Arin.. sayangkan Zack. Sanggup buat apa je untuk Zack.' Matanya mula berair. Adei, ni yang aku lemah ni!

' Dah, dah. Tak mau nangis-nangis, nanti baby sedih.' Kata Zack memujuk. Dia menarik tangan Arin dan mendudukkan Arin di atas sofa depan biliknya itu.

' Yang penting, kau kena ingat Rin, dosa tau kalau serahkan tubuh badan pada bukan muhrim, walaupun kau sayangkan dia. Dah ye. Mana kitten comel? Dah bagi dia makan belum?' Zack cuba mengalih topik.

' Kitten.. lupa bagi makan.' Kata Arin sambil menyedut air hidungnya yang sudah mula keluar dari lubang hidungnya.

' Nah tisu. Jom, aku teman kau turun bagi kitten makan.'

-----

' Dia tengah tidur. Mana dia letak kunci bilik dia eh?' Arin merenung-renung badan Zack yang sudah tertidur di atas sofa tengah hari itu. Kemudian, dia cuba menyelukkan tangannya ke dalam saku t-shirt hitam yang dipakai Zack. Takde.

' Uhh, Arin.. Kau..' Zack tetiba bergerak-gerak dan bercakap, matanya masih terpejam. Arin terkejut, namun kemudiannya Zack mengalihkan badannya mengiring ke kiri. Mimpi rupanya. Kemudian, tak semena-mena sepasang kunci terkeluar dari poket belakang seluarnya.

Arin apa lagi. Cepat-cepat dia mengambil kunci itu dan berlari naik ke atas. Kunci tersebut memang untuk pintu bilik Zack. Dia berjaya membuka pintu bilik Zack, kemudian dia turun kembali meletakkan kunci tersebut di dalam poket seluar Zack.

Pintu bilik dikuak. Bau perfume mahal Zack menusuk ke dalam hidung. Arin merenung keliling. Kemas. Takde perempuan and benda yang memusykilkan. Kemudian, dia menuju ke arah tempat menyidai tuala. Kenapa ada telekung? Umm, mungkin telekung ni memang ada dekat sini kot.

Dia cuba membuka almari pakaian, namun berkunci la pulak. Mungkin kuncinya sekali dengan kunci bilik tadi. Ahh, tak boleh jadi nih! Nak turun karang takut dia dah bangun. Kemudian, matanya meliar ke almari kecik di sebelah katil. Wallet!

Arin segera mengambil wallet itu lalu dibuka. Tebal dengan duit RM100. Kalau aku curik ni, kaya jugak huhu. Tapi, bukan itu motifnya. Arin membelek-belek. Kemudian dia membaca name card Zack. Sofi Zarill Mohammad. Kenapa macam nama perempuan? Em, tapi ada je lelaki nama macam perempuan.

I.C dia.. What?? Jantina.. perempuan??