Assalamualaikum :)

Saya banyak tulis pasal gadis tomboy dan lelaki lembut bukan nak suruh org tiru yg buruknya, tp tiru la yg baiknya. Xsemua benda nampak dgn mata kasar, guna mata hati dan jgn ambil ssuatu keputusan dan tindakan ikut hati, tp bfikir seiring dengan ilmu dan akal.

Please jgn tpengaruh dgn benda yg xsepatutnya ye, rasanya kalau pandai mbaca, mesti pandai menilai mana baik mana buruk, kan.. muahx syg sume !

*Jom add friend kat FB, Arisa Eriza :) hee, tqsm *

Ahad, 14 Jun 2009

For GIRLS only! Season 2(ehem)






Sepertinya yang aku da kabo kan pd kengkorang yg da m'bc post aku yg smlm, so aku dah cuba m'cari gali a.k.a m'kaji huhu apa alternatif yg ade selain kita guna pad biasa je. So, disebabkan aku care sal diri aku n diri korang jugak, aku rekemen kan korang 1 benda : cloth sanitary pad.

Bunyi cam zaman dulu kala cam zaman paleolitik, tp aku nak bagi korang tau sal ni, coz org oversea pun da jual benda ni, tapi actually kita boleh buat sndiri = handmade or homemade.

http://www.youtube.com/watch?v=OIdUaNd8QiE

Korang yg care sal health korang, blh la tgk vid tu. Aku jumpa blog yg citer sal klbihan pakai kain sanitary pad tu. Antaranya(cam karangan BM lor plak):

O Murah, of coz coz korang just buat 6 helai utk ditukar 4 jam sekali, tahan hampir 5 tahun kalau pandai jaga. Untuk basuh, cam2 jela. Tips basuh: rendam dalam air sejuk n letak sabun serbuk. Bagus g, guna antiseptik

O Kurangkan sakit masa period, keputihan korang (kalau ada) sebabnya kita guna pad murah tu.

O Darah cepat habis (orang yg kata, aku still xtry g coz still xsiap. Maklum la, aku ni memang la terlalu "expert"nya bab menjahit)

O Care 4 earth. Kalau pakai pad, kan ke ade plastik kat bawahnya. Plastik tu ambik masa brpa ratus n mgkin juta tahun utk lupus, betul kan? So, sayang bumi yg dah makin tua ni, cuba la cari alternate ways utk camatkan bumi kita.

O Comel - khas utk aku huhu. Coz kita boleh pilih kain n corak yg kita suka - b'bunga warna warni - pad besa ne ade, plain putih je kan, mesti smgt kalau tgk benda comel2 nih huhu

O Selesa = comfort. Guna cotton punya kain, sedap n lembut je

O Tak b'bau. Kain = lebih breathable than pad besa. Besa kan kalau pakai pad utk masa yg lama - mesti ade smell yg kurang best.(Aku baca yg nih)

O Save cost = tak perlu habiskan duit beli pad tiap bulan. Omputeh tu kata, dia save hampir 50% compared to dia memakai disposable pad

O Hilangkan gegatal kat 'situ' time datang bulan.

** Ni je yg aku ingat selama aku m'kaji huhu ni la partime aku huhu, tapi okay what, kaji benda b'pekdah kan hehe.

** Cara lain ade, tapi utk korang yg banyak duet la huhu pe g, pad herba. yg tu selama aku baca, dia war2 kan yg pad tuh dibuat dari 100% kapas. tapi, bagi AKU, agak m'bazir nak beli mmahal, then kita akan buang jugak. Tapi terpulang pada pendapat korang sendri okay. No hard feeling huhu

** Utk xnak bagi bocor, boleh la m'cari kain yg telap air, jahit sekali dekat bawahnya. Cth yg aku jumpe = payung yg dah rosak, gunting huhu cian pulak dengar, kertas plastik yang tebal n x b'bunyi tu, aku pon tak tau apa nama nya, tapi yg sll org guna wat lapik meja tu.. Ni jela yg aku ter'pikir pon. Kalau korang ade info baik punya, check me out huhu.

CARE 4 THE HEALTH, CARE FOR THE EARTH - ayat poyo aku, kalau ade ayat ni org lain guna, pinjam jap ye hehe. Aku xnak sakit kanser serviks n lain2, so utk korang pun aku rasa yg sama gak, sebb tu aku tulis sal ni. Have a nice day then!

7 ulasan:

keSENGALan teserlah.. berkata...

uikiss...
cm cmplicated nieh..
adehhh....pompuan2..
ekekekee...

What a stRange worLd... berkata...

uishh.. pad handmade.. dah la aku neh terer sgt bab2 menjahit neh.. nnt lawa la plak bentuk pad tu klo buat sendiri.. huhu.. xde jual ke?

Arisa Eriza berkata...

Tau xpe zatie huhu.

huhu xpe strange world, kita je yg nak pakai, awal2 mmg cam susah, nnti llma mesti akan rs bende tu cam cute huhu. k Fisya dok oversea ade rs nya die jual. kalau kat MAL, xde rasanya. blh ar nt sy da terer jahit, sy bukk cmpany jual utk k fisya. jgn xbeli plak huhu.

Si Kure-kuree berkata...

huhu.sgt complicated...tp cm mnrik. cmpur ngn kecomelan pad..heheh..bersmngt..tpi, nak buat sndiri tu yg mls..huhuhu

♥corcraze♥ berkata...

hurmm..cam ur post sblm ni i rase cam xpuduli sgt,but ur post yg ni cam interesting la plak..

tp cam korg sume ckp la..jahit tu prob..
kalo i jahit sure salah 'parking' and brtambah boco!haha!

xpela nnt arisa nak jual kan?
nnt sy beli.or taylor kat kdi je..hahah..mau pengsan tukang jahit tuh..
ngee~~

Arisa Eriza berkata...

Ala Kure2 n corcraze, nak 1000 daya xnak 1000 dalih. kalau pk sal ksihatan korg, patutnya cntik o x tu tolak tepi. gune mesin je skgnh, gerenti xbcor punya haha. 4 ur info, kat ampang ade jual, kedai tu nm tiny tapir, skepin' plg murah 25 rm n up huhu. sy pon xpndai jhit, tp mmg pas try n dapat hasilnye yg comel tu, berkobar2 a smgt nh huhu. pe pon gud luck 2 korg sume!

dr. ites berkata...

o_o

dh dpt alternatif rupenyer
bgs2
eriza, teruskan usaha..
chaiyok!!
hidup perempuan melayu!